Otvoreno pismo premijeru: LGBT osobe u Hrvatskoj žive u stalnom strahu, a sada im prijeti i lov na vještice

Kontra i Ženska mreža u otvorenom pismu Oreškoviću upozoravaju na probleme

ZADNJA IZMJENA: sij 30, 2016
Foto: PIXSELL

Lezbijska grupa Kontra izrazila je u subotu zabrinutost stanjem ljudskih prava lezbijki i gejeva te je u otvorenom pismu od premijera Tihomira Oreškovića zatražila da se izjasni kako će štititi njihova prava.

“Obraćamo Vam se kao organizacija za zaštitu ljudskih prava i jedna od organizacija civilnog društva koje su bile napadnute i prozivane na sjednici Hrvatskog sabora. Zabrinute smo jer stanje ljudskih prava lezbijki i gejeva, koje je do sada bilo tragično loše, postaje nadasve kritično dolaskom vaše Vlade na vlast”, ocjenjuje Kontra u pismu otvorenom za javnost, uz supotpis članica Ženske mreže Hrvatske.

Tvrdi se kako činjenica koja se ne mijenja godinama jest da najveći broj “brutalnih zločina iz mržnje prema lezbijkama i gejevima prođe bez sankcija za počinitelje zbog homofobije u sudstvu, državnim odvjetništvima i policiji”.

Lov na vještice

“Lezbijke i gejevi žive u Hrvatskoj u stalnom strahu da se njihova spolna orijentacija ne otkrije i da zbog toga ne izgube posao, ne završe na ulici ili ne budu pretučeni”, stoji, uz ostalo, u pismu i dodaje kako “sve to nije ništa prema činjenici da su bar dvije osobe” koje su bile aktivne u zalaganju za, kako navode, “referendum usmjeren protiv ljudskih prava lezbijki i gejeva” sada u novoj Vladi.

U pismu se tvrdi i da je jedan od njih potpredsjednik Vlade, a drugi ministar kulture, koji je, kažu, “već najavio ukidanje sredstava jednoj queer organizaciji” te, kako se navodi, otvoreno iznosi i druge stavove koje “civilno društvo i kulturna scena u Hrvatskoj prepoznaju kao nedvojbeno fašističke”.

Ocjenjuje se da su od formiranja nove Vlade učestali napadi na ljudska prava i organizacije civilnog društva. Tvrdeći da je zastupnik vladajuće koalicije i potpredsjednika saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Ladislav Ilčić (tijekom saborske rasprave o Izvješću o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za 2014.) organizacije koje se bave zaštitom manjinskih ljudskih prava nazvao bolesnima, u pismu se ocjenjuje da takva izjava ostavlja dojam lova na vještice.

Temeljne vrednote Ustava

Od premijera Oreškovića, među ostalim, traže da se izjasni kako će Vlada štititi temeljne vrednote Ustava: slobodu, jednakost, nacionalnu ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalnu pravdu, poštivanje prava čovjeka, te vladavinu prava, a posebno ljudska prava lezbijki i gejeva.

Također traže da se izjasni o, kako navode, “nesmetanom održavanju fašističkog skupa u Zagrebu kojem su prisustvovali predstavnici državnih institucija te da reagira na “napade na organizacije civilnog društva iz Hrvatskog sabora”.ž

Veliki biznis

Inače, Ladislav Ilčić je u saborskoj raspravi ocijenio je da u civilnom društvu ima onih koji su u to ušli kao u veliki biznis. Naveo je da je GONG, udruga specijalizirana za izbore, na predsjedničkim izborima imala svega 15 promatrača, a udruga U ime obitelji više od šest tisuća.

GONG, rekao je, ima godišnji proračun od 7,6 milijuna kuna, od članarina dobije 1500 kuna, a od domaćih donacija 15 tisuća kuna. Civilno je društvo duboko bolesno, tvrdi Ilčić te pojašnjava kako ne traži da se ukine podrška udrugama, ali traži podatke o volonterima i broju korisnika projekata.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program