Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Otvoreno pismo premijeru: LGBT osobe u Hrvatskoj žive u stalnom strahu, a sada im prijeti i lov na vještice

Kontra i Ženska mreža u otvorenom pismu Oreškoviću upozoravaju na probleme

30.11.2013., Zagreb - Udruge Kontra, Rispet i Zenska mreza Hrvatske organizirale su mars "Glasam protiv" koji je poceo okupljanjem na Cvjetnom trgu odakle su se uputili na Markov trg kako bi gradjane jos jednom pozvali da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju protiv. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Lezbijska grupa Kontra izrazila je u subotu zabrinutost stanjem ljudskih prava lezbijki i gejeva te je u otvorenom pismu od premijera Tihomira Oreškovića zatražila da se izjasni kako će štititi njihova prava.

“Obraćamo Vam se kao organizacija za zaštitu ljudskih prava i jedna od organizacija civilnog društva koje su bile napadnute i prozivane na sjednici Hrvatskog sabora. Zabrinute smo jer stanje ljudskih prava lezbijki i gejeva, koje je do sada bilo tragično loše, postaje nadasve kritično dolaskom vaše Vlade na vlast”, ocjenjuje Kontra u pismu otvorenom za javnost, uz supotpis članica Ženske mreže Hrvatske.

Tvrdi se kako činjenica koja se ne mijenja godinama jest da najveći broj “brutalnih zločina iz mržnje prema lezbijkama i gejevima prođe bez sankcija za počinitelje zbog homofobije u sudstvu, državnim odvjetništvima i policiji”.

Lov na vještice

“Lezbijke i gejevi žive u Hrvatskoj u stalnom strahu da se njihova spolna orijentacija ne otkrije i da zbog toga ne izgube posao, ne završe na ulici ili ne budu pretučeni”, stoji, uz ostalo, u pismu i dodaje kako “sve to nije ništa prema činjenici da su bar dvije osobe” koje su bile aktivne u zalaganju za, kako navode, “referendum usmjeren protiv ljudskih prava lezbijki i gejeva” sada u novoj Vladi.

U pismu se tvrdi i da je jedan od njih potpredsjednik Vlade, a drugi ministar kulture, koji je, kažu, “već najavio ukidanje sredstava jednoj queer organizaciji” te, kako se navodi, otvoreno iznosi i druge stavove koje “civilno društvo i kulturna scena u Hrvatskoj prepoznaju kao nedvojbeno fašističke”.

Ocjenjuje se da su od formiranja nove Vlade učestali napadi na ljudska prava i organizacije civilnog društva. Tvrdeći da je zastupnik vladajuće koalicije i potpredsjednika saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Ladislav Ilčić (tijekom saborske rasprave o Izvješću o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za 2014.) organizacije koje se bave zaštitom manjinskih ljudskih prava nazvao bolesnima, u pismu se ocjenjuje da takva izjava ostavlja dojam lova na vještice.

Temeljne vrednote Ustava

Od premijera Oreškovića, među ostalim, traže da se izjasni kako će Vlada štititi temeljne vrednote Ustava: slobodu, jednakost, nacionalnu ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalnu pravdu, poštivanje prava čovjeka, te vladavinu prava, a posebno ljudska prava lezbijki i gejeva.

Također traže da se izjasni o, kako navode, “nesmetanom održavanju fašističkog skupa u Zagrebu kojem su prisustvovali predstavnici državnih institucija te da reagira na “napade na organizacije civilnog društva iz Hrvatskog sabora”.ž

Veliki biznis

Inače, Ladislav Ilčić je u saborskoj raspravi ocijenio je da u civilnom društvu ima onih koji su u to ušli kao u veliki biznis. Naveo je da je GONG, udruga specijalizirana za izbore, na predsjedničkim izborima imala svega 15 promatrača, a udruga U ime obitelji više od šest tisuća.

GONG, rekao je, ima godišnji proračun od 7,6 milijuna kuna, od članarina dobije 1500 kuna, a od domaćih donacija 15 tisuća kuna. Civilno je društvo duboko bolesno, tvrdi Ilčić te pojašnjava kako ne traži da se ukine podrška udrugama, ali traži podatke o volonterima i broju korisnika projekata.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više