Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Split podiže spomenik mladom ustaši

Vijest je na svom Facebooku objavio kontroverzni splitski vijećnik Martin Pauk

FOTO: Wikimedia

Martin Pauk, splitski gradski vijećnik, nogometni sudac i bivši član Mosta koji je u javnost uglavnom poznat po svojim krajnje desnim, ponekad uznemirujućim istupima, jutros se pohvalio novim spomenikom koji bi Split trebao dobiti.

Kako piše na svom Facebook profilu, Grad Split usvojio je amandman o podizanju spomenika Frani Tenti “mladom hrvatskom mučeniku osuđenom u montiranom procesu”. Mali problem je što je Frane Tente bio ustaša, veliki pobornik Pavelića i NDH. No, sada će dobiti spomenik na Marjanu.

 

Pauk se pohvalio na Facebooku Facebook/Martin Pauk/screenshot

Pauka, koji stoji iza ove inicijative o spomeniku, na Facebooku je ushićeno pohvalila Bruna Esih, predsjednica Neovisnih za Hrvatsku: “Bravo Martine! Član Predsjedništva NHR-a Martin Pauk ugradio je amandmanom na splitski proračun izgradnju spomenika hrvatskom mučeniku Frani Tenti na Marjanu!”, napisala je. Inače, gradonačelnik Splita je HDZ-ov Andro Krstulović Opara, a spomenik bi, piše Slobodna Dalmacija, trebalo koštati 50.000 kuna.

Tko je bio Tenta?

Evo malo više detalja o Tenti: pristupio je 1944. godine u Ustašku mladež, nakon čega prelazi u Ustaške jurišnike. Prvi put uhićen je u noći s 19. na 20. srpnja 1946, prilikom pretresa njegovog doma, nakon što je na zgradi splitske gimnazije oslikao lik ustaškog poglavnika Ante Pavelića povodom njegova imendana. S drugima je iste godine osnovao Hrvatski oslobodilački pokretm kao otpor komunističkom režimu.

Na šestu godišnjicu osnutka NDH, 10. travnja 1947., tada 19-godišnji Tente s nekoliko je članova tog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta s vrha Marjana skinuo jugoslavensku zastavu te izvjesio zastavu bez crvene zvijezde. Uslijedila je istraga, a dva tjedna kasnije Tente je uhićen, a ubrzo i osuđen za ‘podrivanje SFRJ’. Nakon presude prvo je sproveden u Šibenik, a potom u kaznionicu u Lepoglavi gdje je trebao odslužiti trogodišnju kaznu. Umro je 8. studenog 1948. godine, od bolesti. Godine 2015. je splitska udruga Urbana desnica pokrenula je inicijativu za dodjelom ulice Tenti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više