Politika & Kriminal

Korona karta: Hrvatska i ovaj tjedan ostala crvena

Hrvatska je i protekla dva tjedna bila u crvenom

Na najnovijoj korona karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koju objavljuju svakog četvrtka, Hrvatska je ostala u cijelosti crvena.

Hrvatska je i protekla dva tjedna bila u crvenom, zbog nastavka pogoršavanja situacije s koronavirusom.

 

Što se tiče ostatka Europe u zapadnim zemljama situacija opet uglavnom ide na bolje. Veći dio Italije je, recimo, narančast, jedan dio je zeleni, a tek manji dio crveni. Italija je jedna od zemalja u kojima je najbolja situacija. Osim nje OK stoje Mađarska, Češka, Danska te dijelovi Španjolske.

Kako se određuju boje na karti ECDC-ja?

ECDC boje na karti regija određuje tako da su zelena ona područja u kojima je u zadnjih 14 dana broj aktivnih slučajeva manji od 50 a u kojima je udio pozitivnih testova manje od četiri posto. Isto je i ako je broja aktivnih slučajeva manji od 75 a udio pozitivnih testova manji od jedan posto.

Narančasti su oni koji u 14 dana imaju manje od 50 aktivnih slučajeva a udio pozitivnih testova četiri posto ili više, oni koji u 14 dana imaju više od 50,a. manje od 75 aktivnih slučajeva i čiji je udio pozitivnih testova jedan posto ili manji, kao i oni koji u 14 dana imaju između 75 i 200 aktivnih slučajeva te čiji je udio pozitivnih testova manji od četiri posto.

Crveni su oni dijelovi u kojima je ukupni broj aktivnih slučajeva u roku od 14 dana između 75 i 200 a udio pozitivnih testova četiri posto ili manji kao i oni čiji je ukupni broj slučajeva u 14 dana manji od 200, ali veći od 500. Tamnocrveni su oni koji u 14 dana ukupno imaju 500 ili više aktivnih slučajeva. Brojke se prate u odnosu na 100.000 stanovnika.

Koliki je utjecaj karte?

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu