Koronavirus: Otkriveno kako se zarazio prvi pacijent u Njemačkoj, bio je na sastanku s kolegicom iz Kine

Sumnja se da je bio u kontaktu s 40-ak osoba, sve provjeravaju

ZADNJA IZMJENA: sij 28, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

U Njemačkoj je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom, a pacijent se zarazio nakon kontakta s kolegicom iz Kine, priopćio je u utorak bavarski Zemaljski ured za zdravstvo.

“Pacijent se zarazio prošlog tjedna tijekom seminara na kojem je sudjelovala i jedna kolegica iz Kine”, rekao je Andreas Zapf, direktor bavarskog Zemaljskog ureda za zdravstvo. Oboje djelatnika rade u kompaniji Webasto, koja je specijalizirana za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju.

Bio je u kontaktu s 40-ak osoba

Kineska kolegica je nekoliko dana uoči internog školovanja doputovala iz Šangaja u sjedište tvrtke u blizini Starnberga u Bavarskoj, a nekoliko dana prije toga je imala kontakt sa svojim roditeljima koji dolaze iz grada Wuhana, u kojem je epidemija koronavirusa i izbila prije nekoliko tjedana.

Bavarska ministrica zdravstva Melanie Huma rekla je kako je zaraženi pacijent, koji se nalazi u karanteni klinike Schwabing u Muenchenu, “dobro”.

Trenutno se istražuje s kim je zaraženi imao kontakt. On je tijekom vikenda imao simptome gripe, ali se u ponedjeljak osjećao bolje te je otišao na posao. Ministarstvo zdravstva pretpostavlja da je zaraženi imao kontakt s oko 40 osoba na radnom mjestu i obitelji.

Broj bi mogao rasti

Zasad se radi o jedinom pacijentu u Njemačkoj kod kojeg je dokazan koronavirus. Zdravstvene vlasti u Bavarskoj trenutno testiraju 40 kolega i članova obitelji, koji su dolazili u kontakt s pacijentom, potvrdili su zdravstveni dužnosnici. “Broj bi još mogao rasti”, kazao je šef odjela za infektivne bolesti Martin Roth.

Direktor bavarskog zemaljskog ureda za zdravstvo Zapf kazao je da se infekcija dogodila “u intervalu u kojem Kineskinja još nije pokazivala nikakve simptome”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program