Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kosovo zabranjuje građanima sa srpskim dokumentima da uđu u zemlju, Vučić: 'Urazumite se'

'Ne dajmo Albancima nijedan povod da počnu da pucaju u masu'

08, December, 2021, Belgrade -  The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, addressed the public at the Palace of Serbia on the occasion of the current protests and the Rio Tinto company, as well as the Law on Expropriation and the Law on Referendum and People's Initiative and on that occasion, the president announced what decisions he had made regarding the laws, and in accordance with his powers. Aleksandar Vucic. Photo: Milos Tesic/ATAImages

08, decembar, 2021,  Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic obratio se javnosti  u Palati Srbija povodom aktuelnih protesta i kompanije Rio Tinto, kao i Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i tom prilikom predsednik je saopstio koje odluke je doneo u vezi sa zakonima, a u skladu sa svojim ovlascenjima. Photo: Milos Tesic/ATAImages Photo: Milos Tesic/PIXSELL
FOTO: Milos Tesic/ATAImages

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u nedjelju Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se “urazume” kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti. Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje. Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Vučićeve poruke zapadnim zemljama i Kosovu

Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovsklih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke. Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije ocijenio da je situacija za Srbe na Kosovu “vrlo komplicirana” i da Srbija nikad nije bila “u kompleksnijoj i težoj situaciji nego danas”.

“Moj savjet je samo da svi budu mirni. Šta god da pokušaju uraditi (kosovske vlasti), sačuvajmo pribranost. Ne dajmo Albancima nijedan povod da počnu da pucaju u masu”, izjavio je Vučić. Nazivajući Kosovo “lažnom državom”, a kosovskog premijera Albina Kurtija “miljenikom Kvinte”, Vučić je ocijenio kako se čini da “netko namjerno želi isprovocirati dodatne dodatne napetosti i probleme”.

“Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da malo vode računa o međunarodnom pravu i realnosti na terenu i da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob”, rekao je Vučić.

Kurti: ‘Nema mjesta napetosti, to su recipročne mjere’

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, Kurti je u nedjelju rekao da je riječ o recipročnim mjerama i obećao da će Priština učiniti sve da primjena spornih mjera ne izazove probleme. “Nema mjesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju. Radi se nešto što je legitimno, legalno.

Oni koji govore o nasilju, blokadama, destabilizaciji i tenzijama govore o sebi, a ne o nama”, rekao je Kurti, prema izvješćima prištinskih medija na albanskom. Procjenjuje se da na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, ima desetak tisuća automobila s registarskim tablicama izdanim u Srbiji poput PR (Priština), KM (Kosovska Mitrovica) i drugih.

Napetosti od rujna prošle godine

Napetosti su počele u rujnu 2021. kada je Priština uvela reciprocitet registarskih tablica, zahtijevajući od vozača automobila sa srpskim registracijama da prekrivaju državne simbole dok se voze po Kosovu.

Srbija i Kosovo postigli su 2013. pod pokroviteljstvom EU-a tzv. Briselski sporazum o normaliziranju odnosa, a obje strane se uzajamno optužuju za njegovo kršenje. Beograd osuđuje Prištinu da nije dopustila formiranje Zajednice srpskih općina, koju Kosovo uspoređuje s Republikom Srpskom u BiH, aludirajući na nestabilnosti kojima pridonose vlasti tog većinski srpskog entiteta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više