Kovač traži da im Krizni stožer službeno preporuči trebaju li se u nedjelju održati izbori u HDZ-u

Šef stranke Plenković danas je izjavio da će se izbori "po svemu sudeći" održati

ZADNJA IZMJENA: ožu 13, 2020
Foto: PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Netom nakon što je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na tiskovnoj konferenciji poručio da će se unutarstranački izbori u HDZ-u ove nedjelje “po svemu sudeći” održati, njegov protukandidat Miro Kovač zatražio je od nacionalnog Stožera Civilne zaštite da “žurno donese preporuku o održavanju izbornog postupka” u vladajućoj stranci, izvijestili su iz Kovačevog izbornog stožera.

U nedjelju, 15. ožujka, članovi HDZ-a trebaju birati predsjednika stranke, njegovog zamjenika i potpredsjednike. No, Kovač očito smatra da ti izbori, na kojima se očekuje više tisuća glasača, mogu biti problematični u kontekstu epidemije koronavirusa. U svom dopisu Stožeru, Plenkovićev protukandidat podsjeća da su “mnoga javna događanja već otkazana”, a na preporuku lokalnog stožera, odgođeno je i održavanje izbornih skupština temeljnih organizacija HDZ-a na području Gospića.

Plenković se poziva na Francusku

“Zdravlje svih naših sugrađana na prvom je mjestu. Naša je zadaća čuvati ljudske živote”, objašnjava Kovač u dopisu svoj postupak, tvrdeći da je “moguć dolazak nekoliko tisuća glasača na samo jedno biračko mjesto” pa zato traži od nacionalnog Stožera da u što kraćem roku donese preporuku o održavanju izbora u HDZ-u.

Plenković je, pak, na tiskovnoj konferenciji najavio da će glavni tajnik stranke Gordan Jandroković poslati naputke stranačkim izbornim povjerenstvima o mjerama koje je potrebno provesti. Spomenuo je pritom i lokalne izbore u Francuskoj, koji se također održavaju ove nedjelje i zasad nisu odgođeni. Izbori u HDZ-u su, veli predsjednik stranke, “relativno mali” u odnosu na Francusku koja ima 60 milijuna stanovnika.

Jandroković jučer “uz veliku rezervu” nije isključio mogućnost odgode unutarstranačkih izbora. “To nisu veliki, organizirani skupovi, radi se o mjestima na kojima će biti 10-ak ljudi, tamo će biti dezinfekcijska sredstva, naputci o držanju reda… Međutim, moram se ograditi jer vidim da se situacija mijenja iz sata u sat”, kazao je, kako prenosi Hina, među ostalim Jandroković.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
474 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program