Politika & Kriminal

Kraj američke operacije u Afganistanu nakon 20 godina: Biden najavio odlazak svih trupa do 11. rujna

Inicijalni rok bio je 1. svibnja, no američki dužnosnici sada kažu da će povlačenje potrajati duže

United States President Joseph R. Biden Jr. speaks during the Virtual CEO Summit on Semiconductor and Supply Chain at the White House in Washington, on Monday, April 12, 2021.,Image: 605133196, License: Rights-managed, Restrictions: **Not for sale in: USA, Brazil, Mexico**, Model Release: no
FOTO: Amr Alfiky

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je u utorak da će američke postrojbe ostati u Afganistanu i nakon 1. svibnja, roka za odlazak predviđenog sporazumom s talibanima. No, u potpunosti će otići iz zemlje do 11. rujna, na 20. obljetnicu terorističkih napada na Sjedinjene Države.

“Započet ćemo povlačenje preostalih snaga prije 1. svibnja i predviđamo povući sve američke postrojbe iz zemlje prije 20. obljetnice 11. rujna”, izjavio je jedan američki dužnosnik novinarima, te jamčio da će taj odlazak biti koordiniran i odvijat će se istovremeno kada i odlazak NATO-ovih snaga.

“Nedvosmisleno smo rekli talibanima da ćemo snažno odgovoriti na svaki napad na američke vojnike tijekom urednog i sigurnog povlačenja”, dodao je.

Intervencija nakon terorističkih napada

Afganistanski pobunjenici su nedavno upozorili Washington protiv svakog prekoračenja roka 1. svibnja, i zaprijetili uporabom sile iako su se suzdržavali od napada na strane snage nakon američko-talibanskog sporazuma 2019. godine. Nasilje između talibana i afganistanskih snaga na terenu i dalje traje.

Sjedinjene Države su intervenirale nakon atentata na New York i Pentagon. Brzo su s vlasti u Kabulu potjerali talibane, zbog veza s džihadističkom skupinom Al-Kaidom, odgovornom za atentate i njihovim šefom Osamom bin Ladenom.

Oko 100.000 američkih vojnika je bilo raspoređeno u Afganistanu 2010.-2011. Bivši predsjednik Barack Obama je na kraju svog drugog mandata smanjio njihov broj na 8400, a Donald Trump je poslao pojačanja, pa ih je 2017. bilo 14.000, ali je zatim krenuo u postupno povlačenje. Sada se u Afganistanu nalazi 2500 američkih vojnika.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu