Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kraj prepucavanjima: Banožić šalje Milanoviću kopiju ugovora o Rafaleima, uvid će dobiti i saborski Odbor

Članovi Odbora za obranu morat će se potpisom obvezati na čuvanje vojne tajne

02.11.2020., Ministarstvo obrane RH, Zagreb - Ministar obrane Mario Banozic odrzao konferenciju za medije. 
Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon što je premijer Andrej Plenković u petak potvrdio da će predsjednik Milanović dobiti traženi ugovor o kupnji francuskih Rafala, danas se doznaje da će ugovor ipak biti dostupan i članovima saborskog Odbora za obranu. No za razliku od predsjednika države koji ima pravo i na kopiju, članovi Odbora dobit će ugovor samo na uvid, kako su i zahtijevali. Uvid u ugovor MORH će im omogućiti sukladno članku 20. Zakona o tajnosti podataka, piše Večernji list.

Sve do jučer iz MORH-a su tvrdili kako Odboru ne mogu dati ugovor na uvid jer su oni “treća strana” te da prvo moraju tražiti dozvolu francuskog ministarstva obrane, druge strane u postupku kupovine. Sada će Odboru uvid ipak biti omogućen i to u prostorima MORH-a, gdje se ugovor i čuva. Neće se smjeti raditi zabilješke i kopije ugovora, a članovi saborskog Odbora za obranu svojim će se potpisom obvezati na čuvanje tajne. Kako neslužbeno doznaje Telegram, u saborskom Odboru za obranu o MORH-ovoj najnovijoj odluci još uvijek nisu obaviješteni.

I Milanović mora šutjeti

Što se tiče zahtjeva predsjednika Zorana Milanovića, prema izjavama iz MORH-a, a i prethodnim najavama premijera Plenkovića, on ima zakonske mogućnosti dobiti i kopiju ugovora pod propisanim uvjetima čuvanja tajnosti. Ni on neće moći kopirati ugovor pa ni prepričavati njegov sadržaj.

Tehnički, piše Večernjak, Milanović bi primjerak ugovora trebao dobiti putem Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, dakle uhodanim i certificiranim obavještajno-sigurnosnim kanalom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više