Jedan krasan istup izraelskog premijera: ‘Izrael nije država svih svojih građana, već isključivo Židova’

Netanyahu je odgovorio glumici koja brani prava arapske manjine

ZADNJA IZMJENA: ožu 10, 2019
Foto: AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je, usred kampanje za izbore 9. travnja, izjavio da Izrael nije država-nacija “svih svojih građana, već isključivo židovskoga naroda”, pri čemu je isključio arapsku populaciju koja živi u toj zemlji.

Netanyahu je to napisao u nedjelju na svojem profilu Instagram reagirajući na polemiku nastalu nakon izjave glumice Rotem Selah. Vrlo popularna izraelska glumica i manekenka napisala je objavu u kojoj brani prava arapske manjine koja čini 17,5 posto populacije. “Izrael je država svih svojih građana”, rekla je Selah.

Nema nikakvih problema s arapskim državljanima, ali…

Netanyahu je reagirao napisavši da “Izrael nije država svih svojih građana” jer je, po njegovu mišljenju “u skladu s temeljnim zakonom o naciji koju smo usvojili, Izrael država-nacija židovskog naroda – isključivo i jedino židovskog naroda”.

“Kako ste i vi napisali, nema nikakvih problema s arapskim državljanima Izraela. Oni imaju ista prava kao i mi, a Likudova vlada uložila je više u arapski ‘sektor’ od bilo koje druge vlade”, napisao je Netanyahu.

Izraelski Arapi većinom su Palestinci koji su ostali na svojoj zemlji nakon osnivanja Izraela 1948. godine i podupiru palestinsku stvar. Netanyahu se smatra vođom najdesnije orijentirane vlade u povijesti Izraela te nakon izbora želi osnovati sličnu koaliciju.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program