Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Krenula istraga o slučaju o kojem je pisao Telegram: Je li ovaj sudac primio mito za odgodu zatvora

U utorak 30. studenoga izvijestili smo o kaznenoj prijavi protiv poznatog suca. Čovjek koji ga je prijavio tvrdi da ima sve dokaze, USKOK ih provjerava

Samo dva dana nakon što je protiv suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mirka Svirčevića podignuta kaznena prijava o primanju mita i dan nakon što je to objavio Telegram, USKOK je počeo s postupanjima kako bi se provjerilo jesu li teške optužbe na račun poznatog suca istinite.

Kao što smo pisali, kaznenu prijavu protiv suca Svirčevića, podnio je Ivan Perić iz Donjih Bogićevaca kraj Nove Gradiške. On je Telegramu potvrdio da je u srijedu ispitan u Zagrebu, ali zbog tajnosti izvida nije mogao odgovoriti što je istragu najviše zanimalo.

Saznajemo da je PNUSKOK ispitao i dva svjedoka koja je Perić naveo u kaznenoj prijavi: B. G. koji mu je posudio 30.000 kuna i koje je potom, kako tvrdi u kaznenoj prijavi, predao sucu Svirčeviću i V. B. koji je vidio kada je omotnicu s novcem predao brodskom sucu. Oba svjedoka su iz Brodsko-posavske županije.

Medicinski tehničar iz KB Dubrava

U cijelu operaciju podmićivanja, onako kako ju je opisao Perić, bio je uključen i medicinski tehničar Petar iz KB Dubrava. Perić tvrdi da je Svirčević, nakon što mu je predao 30.000 kuna na parkiralištu u blizini zgrade Županijskog suda u Slavonskom Brodu, izdiktirao broj mobitela na koji se treba javiti. Perić stupa u kontakt s medicinskim tehničarom, odlazi u KB Dubrava 26. rujna u večernjim satima gdje ga ovaj dočekuje na Hitnom prijemu. Potom ga vodi do ambulante kod liječnika kojem je tehičar Petar, kako se čini, već ranije rekao da je Perić ozlijedio nogu igrajući nogomet.

Zatim uzima Perićev nalaz i nakon nekog vremena kaže mu kako može ići doma, te da će nalaz o pozitivnom testu na Covid dobiti sutradan. Pritom, tvrdi Perić – koji je za tu uslugu, stoji u kaznenoj prijavi, medicinskom tehničaru dao 1000 eura – ovaj uopće nije uzeo bris, već je rekao kako je bris uzet od pacijentice s teškim oblikom Covida. Uistinu, Perić će sutradan, rano izjutra dobiti pozitivan nalaz na WhatsApp aplikaciju, a potom će, s obzirom da ga nije mogao isprintati, medicinski tehničar Petar nalaz poslati i na e-adresu Perićevog prijatelja.

Ključan će biti nalaz brisa

Iz nalaza, u čijem je posjedu Telegram, vidi se da je Perić u Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KB Dubrava upućen iz Zavoda za hitnu i intenzivnu medicinu kamo da ga je poslala liječnica, specijalistica hitne medicine. Kao vrijeme kada je uzet uzorak navodio se 26. rujna 2021. u 23:01 sat.

Nalaz će Perić dobiti 27. rujna, rano izjutra u 5:32. Na temelju tog nalaza sudac Svirčević izdat će rješenje kojim Periću za 15 dana odgađa odlazak na odsluženje zatvorske kazne od 10 mjeseci. Istražitelji, kako se čini, sada nastoje utvrditi je li Perić uistinu dobio nalaz o pozitivnom testu bez da mu je uzet bris. To se relativno lako može utvrditi uspoređivanjem uzorka njegove DNA s uzorkom na brisu koji je, kako smo rekli, uzet u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KB Dubrava 26. rujna 2021. u 23:01 sat.

Pokaže li se da na uzorku nije Perićev DNA, bit će to prvi ozbiljan dokaz istražiteljima o lažnom nalazu s pozitivnim rezultatom na Covid, kojeg je Perić dobio zahvaljujući medicinskom tehničaru Petru iz KB Dubrava, a koji je potom poslužio sucu Svirčeviću da Periću napiše rješenje o odgodi. Perić, kao što smo pisali, raspolaže i opsežnom SMS prepiskom s medicinskim tehničarom u KB Dubrava, no istražiteljima će biti ključno utvrditi postoji li veza između suca Mirka Svirčevića, za kojeg Perić tvrdi da mu je predao 30.000 kuna, s osobom koja je omogućila dobivanje lažnog nalaza s pozitivnim rezultatom na Covid, medicinskim tehničarom Petrom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više