Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Krenulo je. Olujni vjetar već stvara kaos u prometu duž obale, HAK savjetuje da se izbjegavaju putovanja

U prekidu je puno trajektnih linija, za sutra je također oglašeno crveno i narančasto upozorenje DHMZ-a

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica-Delnice, Jadranska magistrala između Senja i Sv. Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, Paški i most dr. Franje Tuđmana. Obilazak dionice A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC27 i DC50).

Za A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica-Delnice obilazak je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3. HAK je u 18:15 sati javio da je kolona vozila između tunela Lučice i čvora Delnice duga oko dva kilometra te da se povremeno zatvara tunel Lučice. Stoga mole vozače da koriste izlaz Ravna Gora. Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica, brza cesta Solin-Klis (DC1), Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te DC25 Brušane-Baške Oštarije-Karlobag (zbog snježnih zapuha i vijavice).

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina). Na Jadranskoj magistral (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zabrana prometa za prvu i drugu skupinu vozila na Krčkom mostu

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila u oba smjera (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do šest tona nosivosti) zbog olujnog vjetra.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost, olujne bure koja nanosi snijeg na kolnik te stvara led, vozače se poziva na krajnji oprez na dijelu državne ceste DC1 Gračac-Knin između Malovana i Zrmanje. U tijeku je zimsko održavanje cesta. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Večeras od 22 sata do šest sati sutra ujutro sati zbog radova kroz tunel Učku vozit će se uz privremenu regulaciju prometa, a tunel neće biti zatvoren za promet.

U prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije

Snijeg i susnježica mjestimice padaju u gorskim predjelima, u priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije. Ponegdje ima i magle. Zbog niskih temperatura na cestama u unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na više cesta u Gorskom kotaru i Lici. Županijska cesta ŽC 5217 Dobroselo-Mazin jez bog snježne vijavice zatvorena za sav promet.

Zbog olujne bure u prekidu su: trajektne linije Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, 401 Zadar (Gaženica) Ist-Olib-Silba-Premuda, 638 Sumartin-Makarska, 338 Lopar-Valbiska, 334 Porozina–Brestova, 636 Split-Rogač; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, 409 Zadar-Preko; katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, 9401 Zadar-Premuda-Silba-Olib, 9602 Split-Vis, 9604 Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Milna-Rogač-Split, Šibenik-Žirje-Kaprije.

Trajektna linija 631 Split-Supetar bit će uspostavljena u 18,15 s polaskom iz luke Split. Trajektna linija 606 Trogir (Soline)-Drvenik Mali-Drvenik Veli s polaskom u 19,30 plovi na relaciji Trogir-Drvenik Veli bez uplova u Drvenik Mali. Trajekt na liniji 532 Šibenik – Kaprije – Žirije ne pristaje u luci Žirije. Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Vjetar će i sutra stvarati probleme, na snazi je crveni meteoalarm

Crveno upozorenje za vjetar izdano je iz DHMZ-a za utorak 11. siječnja i to za područje Riječke regije, Kvarnera, Velebitskog kanala i Dalmacije. Narančasto upozorenje izdano je za regije: Knin, Split, Dubrovnik i zapadnu obalu Istre.

Na području Riječke regije očekuje se olujna, podno Velebita i orkanska bura s najjačim udarima vjetra većim od 130 kilometara na sat, pa su iz DHMZ-a poručili kako treba poduzeti mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Moguća su rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom, istaknuto je. Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 45 do 80 čvorova (85-150 km/h). U Velebitskom kanalu očekuje se olujna, mjestimice i orkanska bura s najjačim udarima vjetra od 45 do 100 čvorova (85-185 km/h), dok se u Dalmaciji očekuje mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 40 do 80 čvorova (75-150 km/h).

DHMZ savjetuje da se putovanja izbjegavaju ako nisu nužna

Iz DHMZ-a savjetuju da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa tko putuje treba pratiti informacije o prometu. Narančasto upozorenje izdano je za Kninsku regiju gdje se očekuju olujni, lokalno i orkanski udari bure s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h, za regiju Split i Dubrovnik gdje je moguća olujna bura s orkanskim udarima, najjači udari vjetra od 75 do 130 km/h, te na području zapadne obale Istre gdje se očekuje mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (od 65 do 110 km/h).

Meteoralarm za sutra DHMZ
Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više