Krešo Beljak koalirao je sa SDP-om, profesor je geografije i još par stvari o novom predsjedniku HSS-a

Beljak je na unutarstranačkim izborima pobijedio Branka Hrga

ZADNJA IZMJENA: ožu 20, 2016
Foto: PIXSELL

HSS je na subotnjoj konvenciji dobio novog predsjednika, a to je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak koji je u drugom krugu dobio više glasova od predsjednika zagrebačkog HSS-a Nenada Matića. Dojučerašnji predsjednik stranke Branko Hrg ispao je već u prvom krugu.

Tko je Krešo Beljak i što možemo očekivati od stranke koja je na najnižim granama ikad. Donosimo nekoliko bitnih stvari o novom predsjedniku jedne od vladajućih stranaka.

1. Gradonačelnik, branitelj, profesor

Novi predsjednik HSS-a, 45-godišnji Krešo Beljak, gradonačelnik je Samobora, po struci profesor geografije, sudionik Domovinskog rata i član HSS-a od 2003 godine.
Beljak je i predsjednik samoborske organizacije stranke, a do izbora za predsjednika na Glavnoj skupštini HSS-a održanoj u subotu 19. ožujka, bio je potpredsjednik stranke. Član je HSS-a od veljače 2003., a prije toga se nije bavio politikom.

2. Na lokalnoj razini u koaliciji s SDP-om

Dužnost gradonačelnika Samobora preuzeo je 4. lipnja 2009. godine. U siječnju 2012., na izbornoj skupštini HSS-a izabran je za jednog od pet potpredsjednika stranke s najvećim brojem glasova od svih 13 kandidata.

Na lokalnim izborima u svibnju 2013. ponovno je izabran za gradonačelnika grada Samobora kao zajednički kandidat HSS-a i SDP-a, pobjedivši sa 66,11 posto u prvom krugu četvoricu protukandidata. Na izborima za Županijsku skupštinu izabran je za vijećnika kao 2. na listi HSS-a, ali nakon izbora svojevoljno stavlja mandat u mirovanje.

3. Što je prvo poručio HSS-ovcima nakon što je izabran?

19.03.2016., Zagrebacki velesajam, Zagreb - Izborna Glavna skupstina 2016. Hrvatske seljacke stranke u Kongresnoj dvorani Globus. Kreso Beljak, Branko Hrg, Nenad Matic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Beljak je rekao kako se nada da će mu u vodstvu pomoći Hrg i Matić PIXSELL

Beljak se nakon što je izabran za predsjednika stranke obratio članstvu i poručio da okreću novu stranicu u radu stranke.

“Mi okrećemo novu stranicu u povijesti naše stranke. Danas je HSS prvi put od 1990., poslije Drage Stipca dobio predsjednika koji nema veze s onim što je bilo u prošlosti, koji nema nikakve veze ni sa čim osim s HSS-om, s hrvatskim narodom i domovinom. Bit ćete ponosni, obećavam da ćete uskoro biti ponosni što ste članovi naše najstarije stranke”, rekao je Beljak HSS-ovcima koji su svog novog predsjednika pozdravili velikim pljeskom. Poručio je kako nema izbornih gubitnika i da će Nenad Matić i Branko Hrg zajedno s njim voditi HSS.

4. Hoće li HSS ostati u Domoljubnoj koaliciji?

Rekao je da se više trgovinom neće baviti, da će poštivati potpise koje je stavio Branko Hrg te da nema raskidanja sporazuma s Domoljubnom koalicijom i HDZ-om, ali da će sjesti s partnerima i vidjeti vrijedi li taj sporazum i za lokalne i regonalne razine.

“Ja neću prodavati HSS za svoju osobnu korist ili za svoje mjesto ili za svoj interes. Ne tražim ništa. HSS ima jednog saborskog zastupnika, hvala Bogu ako ćemo ih imati i tri, ali ćemo poštivati svoje potpise i biti korektni do kraja i nećemo tražiti više apsolutno ništa. Okrenut ćemo se sebi, pred nama su lokalni izbori. Mi ćemo kroz najviše mjesec dana krenuti u kampanju za lokalne izbore i tu ćemo prvi put potvrditi našu snagu ukoliko se nešto iznenadno ne dogodi na hrvatskoj političkoj sceni pa ćemo možda moći ili morati ići na nekakve prijevremene izbore. No, to ne ovisi o HSS-u, mi nećemo rušiti HDZ-ovu Vladu i gospodina Oreškovića. Mi ćemo ih podržavati i nadalje sve do kraja, ali sigurno nećemo više ucjenjivati i tražiti neka mjesta koja nam možda ne pripadaju”, rekao je.

5. Za koga će se posebno založiti u stranci?

19.03.2016., Zagrebacki velesajam, Zagreb - Izborna Glavna skupstina 2016. Hrvatske seljacke stranke u Kongresnoj dvorani Globus. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Beljak je najavio da će tražiti da Marijana Petir dobije neku funkciju u stranci PIXSELL

Beljak je uživao veliku podršku zastupnice u EU parlamentu Marijane Petir i zagrebačkog župana Stjepana Kožića.

Najavio je da će već u ponedjeljak sazvati sjednicu središnjih tijela stranke, napraviti primopredaju, te među ostalim kooptirati Marijanu Petir, koja u ovom trenutku, rekao je, prema Statutu HSS-a nije ništa. Moramo njoj naći mjesto izmjenama Statuta, statutarnim odlukama ili na neki način koji će utvrditi glavni tajnik, kazao je Beljak i završio obraćanje tradicionalnim stranačkim pozdravom “Vjera u Boga i seljačka sloga”.

6. Što očekuje od HDZ-a?

U izjavi novinarima nakon skupštine ponovio je da će HSS biti korektan partner u Domoljubnoj koaliciji. “Nećemo ih izdati. Moji prethodnici su stavili potpise na određene dokumente i to ćemo svakako poštivati. Mi ćemo biti korektan partner HDZ-u i nadam se da će u budućnosti i oni biti korektni prema nama kao što su bili i do sada”, rekao je. Kazao je kako se nada da će mu se prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko javiti vrlo brzo, pa će vidjeti kada će održati sastanak.

Na pitanje što je velika promjena koju je najavio, Beljak je rekao da HSS u ovom trenutku nije stranka koja bi mogla bilo što uvjetovati. “Mi smo na 1,5 posto. Mi imamo jednog saborskog zastupnika, samostalnog, i bilo bi nerealno očekivati od HSS-a da sada radi nekakve revolucije ili da bilo što uvjetuje i bilo što čini što bi promijenilo smjer Hrvatske ili ove koalicije ili bilo čega”, kazao je i dodao “To bi bilo smiješno od HSS-a, ali samo u ovom trenutku. U budućnosti će to biti sigurno drugačije.”

7. Što misli o pokušajima revizije povijesti?

Na traženje da komentira šutnju na ekstremističke izjave ovih dana, rekao je da ekstremističke izjave oni sigurno više neće odšutjeti. “Ja sam bio zabavljen predizbornom kampanjom, ali sam vidio neke stvari koje su se događale. HSS je antifašistička stranka i HSS je antikomunistička stranka i mi sigurno nećemo trpjeti određene ljude koji pokušavaju revidirati povijest jer ta povijest nas je skupo koštala i 1941. i 1945. i želimo živjeti u 2016. godini. A svi oni koji misle da mogu voditi politiku u onim godinama sredine prošlog stoljeća s nama neće surađivati”, poručio je Beljak.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program