Kriza na Filozofskom ide dalje. Borasov prorektor, koji je preuzeo fakultet, naprasno prekinuo važnu sjednicu

O zbivanjima na sjednici detaljno je na Facebooku izvijestila platforma 'Inicijativa za Filozofski' koja okuplja studente i profesore

ZADNJA IZMJENA: srp 22, 2020
Foto: Dora Kršul

Danas se na Filozofskom fakultetu, nakon što je upravljanje preuzeo Borasov prorektor Miljenko Šimpraga kao obnašatelj dužnosti dekana, održala prva sjednica Fakultetskog vijeća pod njegovim vodstvom. Točnije, sjednica se trebala održati, no Šimpraga ju je prekinuo. O zbivanjima na sjednici detaljno je na Facebooku izvijestila platforma ‘Inicijativa za Filozofski’ koja okuplja studente i profesore fakulteta.

Kažu da je Šimpraga prekinuo današnju redovnu sjednicu jer dnevni red koji je predložio nije dobio većinu glasova Fakultetskog vijeća. U prijedlogu Šimpraginog dnevnog reda, tek 118. od 119 točaka dnevnoga reda trebalo je biti pokretanje postupka izbora dekana. Također, tek pod točku ‘Razno’ htio je staviti točku kojom Fakultetsko vijeće zahtijeva da se za vršitelja dužnosti dekana u akademskoj godini 2020./2021. na Senatu potvrdi profesor Dragan Bagić, kojega je Fakultetsko vijeće na sjednici u lipnju već predložilo za vršitelja dužnosti, no točka o potvrdi njegova izbora nije uvrštena na proteklu sjednicu Senata.

Ubuduće ‘znatno drugačiji’ odnos

“Treba naglasiti da je o. d. dekana Šimpraga sve te točke formulirao tako da ne uključuju raspravu ni donošenje odluka, već samo njegovu, jednosmjernu komunikaciju”, pišu iz Inicijative za Filozofski. Šimpraga potom nije htio staviti na izglasavanje prijedlog dnevnoga reda koji su predložili članovi Vijeća Filozofskog.

U njihovom se prijedlogu, odmah u prvoj točki, trebalo raspravljati o pravnom statusu vršitelja dužnosti prodekana koji su imenovani zajedno sa Šimpragom, o pokretanju izbora dekana, o zahtjevu da se profesor Dragan Bagić na Senatu Sveučilišta izabere za vršitelja dužnosti dekana za akademsku godinu 2020./2021. te o pravnim putevima zaštite Filozofskog fakulteta u vezi s presudom Županijskog suda u Zagrebu, zbog koje je rektor Boras suspendirao i Senat smijenio upravu Filozofskog fakulteta.

Profesori i studenti okupljeni u Inicijativu za Filozofski tvrde i kako je, nakon neizglasavanja njegovog prijedloga dnevnoga reda, Šimpraga “prijetio Vijeću i odsjecima Fakulteta da neprihvaćanjem njegova prijedloga ugrožavaju položaj zaposlenika te najavio da će ubuduće njegov način ponašanja prema Fakultetu i Vijeću biti ‘znatno drugačiji’. ‘Bolje bi mi bilo da nisam bio tako dobronamjeran’, izjavio je u raspravi pošto je prekinuo sjednicu, dok su članovi Vijeća zahtijevali da se na glasanje stavi i prijedlog njihovih dopuna”, piše Inicijativa za Filozofski na Facebooku.

Dobrobit ustanove?

Kažu i kako se razlike u prijedlozima dnevnoga reda – njihovog i Šimpraginog – tiču suštinskih pitanja budućnosti Filozofskog fakulteta i načina upravljanja njime. “Prema svim postojećim propisima, Vijeće uvijek donosi konačnu odluku o dnevnom redu, a taj standard o. d. dekana želi sada odbaciti. Da bi to postigao, očito je spreman i na ucjene i na prijetnje”, zaključuju u objavi na Facebooku, dodajući kako Šimpragi “nije na umu dobrobit naše ustanove” te da nije zainteresiran za demokratski i otvoren dijalog.

“Nastavnici i studenti, članovi Vijeća i svi koji se protive ovakvom načinu upravljanja našim fakultetom, to neće dopustiti”, zaključuju.

Dora Kršul
Telegram autor
370 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program