Kriza u Italiji: nakon što ih je blokirao, populisti i desnica sad traže opoziv predsjednika

Conte iz Pet zvijeda vratio je mandat, nakon što je predsjednik Mattarella odbio njegov izbor za ministra

ZADNJA IZMJENA: svi 28, 2018
Foto: AFP

Italija se u ponedjeljak probudila u institucionalnoj krizi nakon što je predsjednik države odbio potvrditi vladu populista i desnice, a oni potom zatražili njegov opoziv, pišu agencije. Predsjednik države Sergio Mattarella je u nedjelju poručio mandataru za sastav nove vlade Giuseppeu Conteu da ne može prihvatiti euroskeptika Paola Savonu za ministra financija.

Tim potezom vladajuća koalicija Pet zvijezda i Lige ugasila se i prije nego što je počela raditi. Mattarella bi sada mogao imenovati prijelaznog, tehnokratskog premijera koji bi vodio zemlju do prijevremenih izbora. Danas će k njemu na razgovor Carlo Cottarelli, bivši izvršni direktor MMF-a, kojeg mnogi vide u toj ulozi.

Ne želi nekoga tko bi izazvao izlazak Italije iz eurozone

Cottarell je radio u MMF-u od 2008. do 2013. i dobio nadimak “Gospodin Škare” zbog rezanja javnih troškova u Italiji. Italija, četvrta najveća ekonomija eurozone, bez vlade je od izbora u ožujku jer nijedna politička skupina ne može formirati većinu. Mattarella je u obraćanju naciji u nedjelju navečer kazao da je prihvatio sve Conteove ministre osim Savone.

“Za to sam ministarstvo tražio političku figuru s autoritetom iz koalicijskih stranaka, koja ne slovi kao netko tko bi prešao određeni prag i izazvao izlazak Italije iz eurozone”, dodao je šef države. Conte je odbio predložiti nekog drugog i vratio mu mandat.

Predsjednici dosad tri puta uložili veto na imenovanja

Po talijanskom zakonu, predsjednik ima pravo staviti veto na sastav koalicijske vlade, ali to se rijetko koristi. Po AFP-u, to se dosad dogodilo triput, uključujući 1994. godine kada je predsjednik Oscar Luigi Scalfaro zaustavio mandatara Silvija Berlusconija u pokušaju da za ministra pravosuđa imenuje svoga odvjetnika Cesarea Previtija.

Predsjednikova uloga u Italiji uglavnom je ceremonijalna, ali zbog ovlasti da amenuje vladu i mogućnosti da raspusti parlament, šef države u nerijetkim talijanskim političkim krizama često nastupa kao najvažniji faktor u njihovu rješavanju.

Optužuju predsjednika za izdaju i predlažu opoziv

Čelnik Lige Matteo Salvini i čelnik M5S Luigi Di Maio gnjevno su reagirali na Mattarellinu odluku, ocijenivši da je predsjednik djelovao izvan ovlasti koje mu dopušta ustav. Di Maio je optužio Mattarellu za izdaju države i kazao da ga treba opozvati.

“Bili smo tek nekoliko koraka do formiranja vlade i zaustavljeni smo jer u našem kabinetu imamo ministra koji je kritičan prema EU-u. Želim da se ova ustavna kriza prebaci u parlament”, kazao je Di Maio. Po članku 90. talijanskog ustava, parlament običnom većinom glasova može zatražiti opoziv predsjednika, ali onda o tome odlučuje ustavni sud.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program