Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Krstičević ipak ide u BiH, stanari Savice ne žele crkvu, i još nekoliko vijesti koje ste možda propustili

Donosimo pregled najvažnijih vijesti dana

Na stranicama MORH-a objavljeno je da će potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u srijedu boraviti u radnom posjetu Međugorju.

Krstičević u BiH ide na poziv ministrice obrane Marine Pendeš, a razgovarat će o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja, školovanju pripadnika OS i MO BiH u školama i na tečajevima u Hrvatskoj te o aktualnoj političkoj situaciji i euroatlantskom putu BiH.

Krstičević će tako ipak otići u BiH, nakon što je ministarstvo obrane prošlog tjedna potvrdilo da neće sudjelovati na sastanku srednjoeuropskih ministara obrane u Sarajevu, ali su tvrdili kako to nema veze s aktualnim događajima u BiH, već obvezama u Vladi.

Počinje suđenje bivšoj ravnateljici Porezne

U srijedu bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje bivšoj ravnateljici Porezne uprave i saborskoj zastupnici SDP-a Nadi Čavlović Smiljanec koja je optužena da je stopiranjem naplate poreznog duga poduzetniku Željku Bilošu državu oštetila za 9,5 milijuna kuna.

Istragu protiv Čavlović Smiljanec USKOK je pokrenuo još u travnju prošle godine, a nedugo nakon pokretanja istrage Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku na dužnost ravnateljice Porezne uprave i vratila se u Sabor gdje je bila zastupnica SDP-a.

Policija istražuje silovanje u studentskom domu

Karlovačka policija istražuje slučaj silovanja u Studentskom domu, a iz
policije su potvrdili i da je priveden 22-godišnji mladić kojega sumnjiče da
je u noći sa subote na nedjelju počinio ovaj zločin.

Ravnatelj karlovačkog Studentskog centra Davor Jurčević rekao je Hini kako je policija privela jednog njihovog stanara, ali da on nema saznanja o tome što se točno dogodilo te da treba pustiti policiju da u miru provede istragu.

Stanovnici Savice rekli ‘ne’ izgradnji crkve

Istraživanje koje je za inicijativu Čuvamo naš park proveo GfK Centar za istraživanje tržišta pokazalo je da se čak 77 posto stanovnika zagrebačke Savice protivi izgradnji crkve u Parku Trnjanska Savica.

U inicijativi Čuvamo naš park smatraju da ovi rezultati pokazuju kako je
podjela na zagovornike i “protivnike” izgradnji crkve umjetno iscenirana,
budući da je među ovih 77 posto (od 200 ispitanika), njih čak 72 posto
katoličke vjeroispovijesti.

Analitičari o promjenama koje Trump donosi Balkanu

Neki od uglednih britanskih analitičara su za slovenski portal Siol.net rekli
kako je za sada sasvim neizvjesno hoće li i do kakvih promjena doći u odnosu SAD-a prema državama na Balkanu nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

“Amerikanci zadnjih godina na području nekadašnje Jugoslavije, takoreći, nisu bili ni prisutni, a daleko najveću ulogu nosila je Njemačka”, rekao je
dugogodišnji izvjestitelj The Economista Tim Judah koji smatra da se to neće nužno promijeniti ni ubuduće, unatoč povećanom utjecaju Rusije koji se u zadnje vrijeme osjeća u nekim državama na Balkanu.

Ruski ministar uhićen zbog primanja mita

Rusko istražno povjerenstvo objavilo je da je uhićen ruski ministar
gospodarstva Aleksej Uljukajev, a osumnjičen je da je primio mito u vrijednosti 2 milijuna dolara u okviru velike naftne akvizicije.

Uljukajev je uhićen u okviru istrage širokih razmjera koju vodi savezna
služba sigurnosti (FSB), a istražno povjerenstvo dodaje da će vrlo brzo
podići optužnicu te da ministru prijeti zatvorska kazna između 8 i 15 godina.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više