Politika & Kriminal

Krstičević je potvrdio: hrvatski vojnici vraćaju se u Irak

Dvojica vojnika su već tamo, a ostalih pet će se vraćati postupno

Ministar obrane Damir Krstičević danas je potvrdio da će se hrvatski vojnici vratiti u Irak, javlja Večernji list. Odluka je donesena nakon što je na sastanku ministara obrane NATO pakta dogovoren prekid suspenzije NATO-ove misije obuke iračkih snaga sigurnosti. Misija je suspendirana početkom siječnja, kada je zbog američkog ubojstva iranskog generala Sulejmanija irački parlament zatražio izbacivanje stranih postrojbi iz svoje zemlje.

Kako je iračka vlada u srijedu navečer NATO-u poslala pismo kojim je jamčila sigurnost pripadnicima NATO misije, savezničke snage, uključujući i hrvatske vojnike, mogu se vratiti u zemlju.

‘Sve se vraća na početno stanje od 4. siječnja’

„To je i dalje neborbena misija, vezana isključivo za obuku i mentoriranje iračkih snaga sigurnosti. Sve se vraća na početno stanje od 4. siječnja, misija je zadana, sad je na zapovjednicima na terenu da operativno provedu postupno vraćanje vojnika.

Mi smo prisutni sa sedam vojnika koji su se povukli, ali dvojica su se već vratila, dok će se ostalih petero vraćati postupno. NATO će preuzeti i neke obične aktivnosti od globalne anti-ISIS koalicije, međutim nema povećanja broja vojnika i nema proširenja opsega misije u Iraku”, rekao je Krstičević u izjavi za hrvatske novinare u Bruxellesu, prenosi Večernji list.

Iz Iraka evakuirano 14 hrvatskih vojnika

Početkom siječnja, kada je Irak zatražio odlazak stranih snaga, u toj se zemlji našlo 14 hrvatskih vojnika. Kao što je rekao ministar Krstičević, Hrvatska u NATO-voj misiji u Iraku sudjeluje sa sedam vojnika, ali u trenutku kada je odlučeno da će se kontingent povući, tamo se nalazila i nova smjena. Svih 14 hrvatskih vojnika tada je evakuirano u Kuvajt.

Krstičević je novinarima danas rekao i da je sa saveznicima iz NATO-a razgovarao o aeromitingu koji hrvatska organizira za Dan državnosti, 30. svibnja. Kazao je da je poljski ministar obrane potvrdio dolazak njihovih zračnih snaga, te da su ranije poziv prihvatili Francuzi, Talijani, Austrijanci i Švicarci. Navodno se dogovara i dolazak Amerikanaca, dodaje Večernji list.

Nastavite čitati