Politika & Kriminal

Kruži stari video Bidena, dok u Senatu '95. urla zbog zločina u BiH: 'Milošević je ratni zločinac!'

Biden se u svom govoru prije 25 godina svrstao na stranu žrtava u BiH te Srbiju prozvao za agresiju

FOTO: Orbis Tertius/YouYube/svreenshot

Joe Biden, kandidat za američkog predsjednika koji je prema posljednjim podacima nadomak pobjede, u prosincu 1995. održao je govor u američkom Senatu u kojem je govorio o tadašnjoj situaciji u BiH te se svrstao na stranu žrtava, jasno prozivajući Srbe kao agresora. Na govor je danas prvi podsjetio Večernji list, čiji ga je novinar našao u video arhivi američkog Kongresa.

Međutim, Bidenov govor, koji je održao kao senator, dostupan je i na YouTubeu. Govorio je tijekom rasprave Senata o slanju američkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu. Inače, Biden je u Senatu glasao protiv međunarodnog embarga na prodaju oružja. “Spriječili smo da teško naoružanje dođe do žrtava agresije, a istodobno nismo spriječili da granate iz teškog naoružanja u rukama bosanskih Srba i agresora padaju na žrtve te agresije”, kazao je Biden.

Hrvati, Srbi i Muslimani ne rade isto

U svom govoru nadalje govori kako je ono što se provodi u Bosni i Hercegovini genocid i da se brojni u američkoj administraciji boje upotrijebiti tu riječ. Navodi kako su Srbi u BiH osnivali kampove u kojima su silovali muslimanske žene, kako je posjetio Kiseljak u kojem je vidio kako nedostaju cijele kuće, te groblje na kraju mjesta. Tada su mu, kaže i Amerikanci i Francuzi, govorili da su svi ljudi tamo isti i da su svi loši i da to čine svi. “To je bilo netočno”, viknuo je Biden.

Također je kazao kako se na TV-u može vidjeti kako vojnici UN-a sjede na tenkovima u Srebrenici i promatraju kako Srbi žene i djecu odvode u jednom smjeru, a muškarce u drugom “za istrebljenje”. “To nije bilo samo kako bi ih odvojili. Odveli su ih u šumu, iskopali su rupe, ubili ih i bacili u rupe te bagerima nabacili zemlju na njih”, žestoko govori Biden, te dodaje kako su ih uvjeravali da se to ne događa i da se sad svi ponašaju kao da su iznenađeni.

Miloševića prozvao ratnim zločincem

Potom je upitao zašto Amerikanci nemaju moralni interes zaustaviti agresiju Srba u BiH. Podsjetio je na brojne situacije poput istrebljenja Židova u II. Svjetskom ratu te kazao kako su nakon toga rekli da nikada više neće dozvoliti da se takve stvari događaju, a da se sada događaju u BiH, te da jasno treba reći da je ondje riječ o genocidu i zauzeti stranu kako je on zauzima.

Mladić je ratni zločinac. Nije ništa bolji od Himmlera, ništa bolji od Goebbelsa. On je ratni zločinac! Karadžić je ratni zločinac. I mogu još dodati da je i čelnik Srbije Milošević također ratni zločinac, iako on jedini još nije optužen zasad…”, govori Biden te još jednom ističe kako se povijest ponavlja, te da izgleda nije u “našem interesu da se spriječi takvo ponavljanje povijesti”.

“Dakle mi imamo nacionalni interes i naš nacionalni interes je ponad genocida koji se širi kao rak”, zaključuje Biden čiji govor možete pogledati na YouTubeu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu