KUD izbacio dvojicu gej članova, smetalo ih je to što su se muškarci grlili i fotografirali

U zaštitu dvojice članova KUD-a iz Gudinaca uključila se i pravobraniteljica

ZADNJA IZMJENA: kol 22, 2019
Foto: PIXSELL

Dvojica članova Kulturno umjetničkog društva Vesela Šokadija iz Gundinaca u ožujku su upozorili na spolnu diskriminaciju u tom slavonskom KUD-u te su se za pomoć obratili i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić. No, od tada do danas još uvijek čekaju da se njihov slučaj razriješi, piše Jutarnji list.

Dvojac tvrdi kako su im uskraćeni dolasci na probe i nastupi u KUD-u zbog njihove spolne orijentacije. “Dvojica članova skupine odlučila su iz pjevačke skupine u kojoj sam bio dvije godine izbaciti mog partnera i mene, poručivši da oni neće biti dio skupine dok se ‘iz nje ne izbace pederi”, opisao je u ožujku slučaj 41-godišnjak, koji se danas nalazi na sudu gdje se dvojici članova KUD-a sudi zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije. No, do sada je održano tek jedno ročište.

Iz KUD-a negirali optužbe

Iz KUD-a su, naime, u međuvremenu negirali optužbe tvrdeći da su se probe prestale održavati jer su ljudi prestali dolaziti na njih. Poslali su i očitovanje pravobraniteljici koja ih je upozorila na diskriminaciju.

“Sve je bilo podnošljivo dok se njih dvojica nisu počeli nedolično ponašati – u autobusu se pred djecom i ostalim članovima grliti, stiskati, priljubljeno fotografirati te neprestano sve to prenositi na društvenim mrežama”, stoji između ostalog u očitovanju u kojem se također navodi da “takvo ponašanje dvojice muškaraca je nešto što djeca, a ni ostali članovi KUD-a ne moraju gledati” te da se to neće tolerirati. Stoga su i zaključili da se tu ne radi o diskriminaciji nego je “gospodin svojim ponašanjem narušio ugled KUD-a i prekršio Statut”.

Inspekcijski nadzor

Takvo njihovo očitovanje pravobraniteljica nije prihvatila kao opravdano, a kako nisu reagirali na njena ranija upozorenja od Ministarstva uprave zatražila inspekcijski nadzor KUD-a zbog diskriminatornog odnosa.

U Ministarstvu tvrde da je on u tijeku, no Jutarnji list piše kako inspektori u KUD-u zasad još nisu bili.

Zdravka Grund
Telegram autor
1778 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program