Nije dao ostavku

Ministar je rekao da neće dati ostavku, za sve optužuje interesne skupine

ZADNJA IZMJENA: sij 27, 2020

Milan Kujundžić danas je održao presicu, uz njega je sjedio njegov odvjetnik Janjko Grlić. Ministar je odmah na početku rekao kako ga ‘napadaju interesne skupine’. Poručio je da nema namjeru podnijeti ostavku. “Stavljam mandat na raspolaganje”, rekao je. Premijer će o Kujundžiću, poručili su iz Vlade, odlučiti sutra, nakon povratka iz Poljske gdje je na obilježavanju 75. obljetnice oslobađanja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau.

Kujundžić je danas na presici poručio kako će “zatražiti zaštitu pravnih tijela”: “S premijerom sam imao sastanak koji je prošao u dobrom ozračju. Kriv sam jer sam tehnički krivo ispunio karticu. U medijima izlazi niz napada i nesistina, diskreditira se moja obitelj i prijatelji. Zbog toga ću zatražiti zaštitu pravnih tijela. Pripremio sam i dokumentaciju koja dokazuje da ništa nisam pogrešno napravio”, kazao je.

“Imovinu sam stekao daleko prije nego što sam postao ministar ili dužnosnik, te nije bilo nikakvog razloga skrivati je ili umanjivati. Sve optužbe koje su izašle u medijima su neistina. To ću dokazati dokumentima koje predajem pravnim tijelima. Nažalost, pravda nije brža od medijskih optužbi. Bilo bi najlakše podnijeti ostavku. Međutim, moj moral i životni kredo mi to ne dopuštaju, jer bi time pobijedile interesne skupine. Zbog toga sam premijeru na raspolaganje dao mandat, i zatražio da mi omogući vrijeme da dokažem kako su optužbe lažne”, kazao je Kujundžić.

O nekretninama je pričao ministrov odvjetnik

Ministar je predao riječ svom odvjetniku, gospodinu Grliću. On je prolazio kroz sve nekretnine o kojima se posljednjih dana pisalo u medijima. “Kao nekretnine koje su navedene u imovinskoj kartici spominju se nekretnina na Ravnicama, najaktualnija, kupljena sredstvima kredita Privredne banke, ušteđevinom i pozajmicom. O tome je zaključen ugovor koji je uredno ovjeren i koji ćemo dostaviti na zahtjev.

U odnosu na nekretninu na Markuševcu bilo je dosta nejasnoća. Ne radi se o kući, nego o stanu koji se nalazi u objektu koji smo vidjeli na elektronskim medijima. Neosporno je da je plaćena cijena 100 tisuća eura, uvećano za davanja. Što se tiče nekretnine u Ivanbegovini, ona je stečena nasljeđivanjem, a na njoj je sagrađena kuća površine stotinjak kvadrata. Na toj čestici se 2019. izgradio i bazen”, kazao je odvjetnik.

‘Premijer je pokazao puno razumijevanje’

Nakon odvjetnika riječ je opet preuzeo ministar. Na pitanje novinara o tome što je dogovorio s Plenkovićem, Kujundžić je rekao da je premijer za njegovu situaciju “pokazao puno razumijevanje”. “Obrana je iznesena, a brojne druge stvari će doznati odabrana tijela. Vjerujem da će tijela države sve provjeriti, i da će pravda u ovoj državi funkcionirati. Premijer nema rok za donošenje odluke, to može biti ove sekunde a može i za pet ili sedam dana”, odgovorio je.

Novinari su zatražili da Kujundžić objasni što će se dogoditi u narednih nekoliko dana. “Do trenutka kada ministar potpiše smjenu ministra, ja vodim resor”, kazao je. Na komentar da je nonšalantno ispunio imovinsku karticu, Kujundžić je ponovio da je kriv, i da se zbog toga ispričao. “Međutim, nisam prvi ministar ili politički lider kojem se to dogodilo, brojni su krivo ispunjavali karticu. U sadržajnom smislu ništa nije pogrešno, svi objekti koje sam naveo su javno dostupni i vlasništvo nad njima može se provjeriti i bez imovinske kartice”, tvrdi.

Hvali se odličnim rezultatima u zdravstvu

Kujundžić se na presici pohvalio i svojim ministarskim uspjesima. “Što se tiče listi čekanja, važno je reći nekoliko stvari. Svake godine otkad sam ministar povećavam izvršenost postupaka za određeni postotak. Drugo, posebno sam ponosan što smo liste čekanja sredili tako da ozbiljni slučajevi imaju prednost.

Polovicom prosinca smo uredili i kalendar naručivanja. Povećali smo broj aparata, magneta CT-a, da ne nabrajam druge. Raste i broj specijalista, svake godine dajemo 50 posto više specijalizacija nego što je dano prethodnih godina”, kazao je.

‘Ovim činom ja branim premijera’

“Je li premijer tražio vašu ostavku? Što vam je rekao kad ste mu rekli da dajete mandat na raspolaganje”, pitali su novinari ministra. “Premijer je pravnik, potpuno je svjestan ovoga zbivanja, ostavio mi je otvoreni prostor da iznesem obranu, a onda će donijeti odluku. Meni bi bilo najjednostavnije dati ostavku i vratiti se u bolnicu. Ovim činom ja branim premijera i Vladu. Ako pobjegnem pred interesnim skupinama koje me napadaju, kakvu poruku šaljem djeci?”, zapitao se ministar.

“Meni je do istine, meni je do pravde, meni je do činjenica”, kazao je Kujundžić. Na pitanje hoće li se u slučaju da premijer odluči da treba otići vratiti u Sabor dao je nejasan odgovor: “Još ja ne odlazim s ovoga svijeta”, kazao je, a na inzistiranje novinara da objasni što namjerava, ponovio je da “ne odlazi s ovoga svijeta”.

Na pitanje o isplati 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical Kujundžić je odgovorio lekcijom o autonomiji bolnica. “U Hrvatskoj postoje brojne firme koje opskrbljuju bolnice, tako i ona moga susjeda. Tko u bolnicama dogovara nabavu, na to Ministarstvo nema utjecaja. Bolnice same odabiru dobavljače i same ih plaćaju. To je morao znati i onaj tko je ovo pisao, dakle to je zlonamjerna konstrukcija”, kazao je.

Problematične nekretnine i isplate

Kujundžićeva današnja presica je epilog afere koju je prošlog tjedna otvorio Telegram, otkrivši kako je obitelj Kujundžić krajem prošle godine kupila novu kuću u zagrebačkom Maksimiru, a iz ministrove imovinske kartice nije jasno odakle novac. Sljedećeg dana Telegram je objavio kako je ministar u imovinskoj kartici ozbiljno podcijenio vrijednost svoje druge kuće, obiteljske vile na Markuševcu. Afera se nastavila kada smo doznali da su tu kuću Kujundžići izvukli iz svoje tvrtke za samo 100.000 eura, premda nekretnina vrijedi više od 300 tisuća eura.

U razotkrivanje nepodudarnosti vezanih za Kujundžićeve nekretnine i imovinsku karticu uskoro se uključila i Slobodna Dalmacija, koja je otkrila da je ministar je prijavio kako njegova kuća u rodnoj Ivanbegovini ima 100 kvadrata, iako zemljišne knjige otkrivaju površinu od 184 kvadratna metra. Jutarnji list potom doznaje da je Kujundžić zatajio i kvadrate apartmana na Pagu, dok zemljište svoje supruge u Svetoj Klari uopće nije prijavio. Do novog otkrića koje inkriminira ministra došao je Telegram, koji je doznao kako je preko državnih bolnica isplaćeno 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical, u vlasništvu prvog susjeda i nekadašnjeg bivšeg poslovnog partnera obitelji Kujundžić, Nevena Mrkše.

Zbog afere s imovinom ministra Kujundžića tijekom vikenda je održan hitan sastanak u Vladi, a pojavila se i informacija da će Andrej Plenković tražiti od ministra zdravstva podnese ostavku. Premijer i Kujundžić sastali su se danas prije podne, a više o sastanku ministar je otkrio tek sada tijekom presice kada je rekao da je premijer “pokazao puno razumijevanje”.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1990 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program