Politika & Kriminal

Kujundžić kaže da se Hrvatska mora pomiriti s činjenicom da ćemo ili raditi dugove ili ćemo zaustavljati neke oblike liječenja

Drugi za zdravstvo imaju 5000 eura po glavi stanovnika, a Hrvatska 750 eura, kaže ministar

Ministar Kujundžić obišao KBC Osijek 19.01.2019., Osijek - Posjet ministra zdravstva prof. dr.sc. Milana Kujundzica KBC-u Osijek, Zavodu za onkologiju i Zavodu za djecju i adolescentsku psihijatriju. 
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
FOTO: PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Na sastanku predstavnika veledrogerija, koje od bolnica potražuju 2,6 milijardi kuna duga, i predstavnika vlasti konkretnih rezultata nije bilo. O konkretnom će, ustvrdili su u četvrtak, raspravljati tek za sedam dana kada bi država veledrogerijama trebala ponuditi nekakvo rješenje problema. Ministar Milan Kujundžić tvrdi da će ga iznaći i da bolnice i pacijenti neće biti ugroženi.

No, ujedno ističe kako zdravstveni sustav, zbog novih lijekova i ugradbenih materijala, svake godine postaje sve skuplji te da za sve to treba pronaći rješenje. Kako bi se pratila suvremena medicina Hrvatska bi trebala pratiti potrebe s 5000 eura po glavi stanovnika, dok ona za to ima tek 750 eura, kaže ministar.

Želimo li zadržati liječnike, kvalitetu… trebamo platiti

“Ako hoćemo u Hrvatskoj zadržati kvalitetu, zadržati sestre, zadržati liječnike, primjenjivati nove lijekove moramo se pomiriti s činjenicom, koju nije popularno izreći, da sa 750 eura ne možemo pratiti sve – ili ćemo raditi dugove ili ćemo morati zaustavljati neke oblike liječenja što ne bi bilo dobro”, kazao je ministar dodajući kako je nužno povećati prihodovnu stranu kako bi se mogli pratiti troškovi.

Pritom ističe kako to nije problem administracije i ravnatelja bolnica nego, citiramo, “nas kao nacije koji se s problemom moramo nositi kao što se nose i druge zemlje u svijetu”.

“To je proces koji pomalo moramo svi prihvatiti, ako hoćemo. A svi se kunemo da hoćemo pomoći bolesnima jer svi smo mi sutra bolesni, naši najbliži. Mislim da će nacija postići konsenzus kao što su to napravile i druge nacije u svijetu”, zaključio je Kujundžić za HRT.

Usmjerio prst u HUP, pa izgubio bitku

Time je prst još jednom usmjerio i u Hrvatsku udrugu poslodavaca od koje je već ranije zatražio da podmiri dug poslodavaca zdravstvenom sustavu od 1,8 milijardi kuna zbog neplaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Predstavnicima HUP-a to ne pada na pamet. Tvrde da su veledrogerije lijekove isporučile bolnicama, platile proizvođačima i da državi ne duguju ništa. U svom priopćenju navode kako se dugovi spram države odnose na tvrtke u problemima, u predstečajnim nagodbama ili stečaju, poput pulskog Uljanika, koje doprinose ne plaćaju zato što to nisu u stanju, a ne zato što ne žele platiti.

Država dužnik koji lopticu uvijek prebacuje na druge

Majetić ističe da je tužno da država kao najveći dužnik, koja svjesno već godinama ne poštuje rokove plaćanja i vlastite zakone, u javnosti odgovornost za vlastite obveze i neučinkovitost prebacuje na privatne poslodavce koji uredno ispunjavaju svoje obveze i plaćaju sva porezna davanja, a kojima ta ista država duguje više od tisuću dana, i to više od 2,6 milijardi kuna.

“Razočarani smo porukom koju predstavnik Vlade šalje cjelokupnom gospodarstvu i svim građanima – da država dugove ne treba plaćati i da smo zemlja u kojoj je prihvatljivo prebacivanje odgovornosti za nečinjenje na one koji svoj posao pošteno rade i plaćaju sva svoja davanja u propisanim zakonskim rokovima”, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić koji je upozorio da nagomilani dugovi države za lijekove ugrožavaju tvrtke, njihove zaposlenike i njihove obitelji, ali i sam zdravstveni sustav te građane.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu