Ministar je u Nedjeljom u 2 ponovio da smrt dječaka iz Metkovića nije odgovornost sustava, već liječnika

Ne smatra da je u ovom slučaju zakazao sustav

ZADNJA IZMJENA: pro 16, 2018
Foto: screenshot/hrt

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovio je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 kako će inspekcija Ministarstva zdravstva u slučaju smrti dječaka iz Metkovića morati ispitati u kojem se trenutku moglo i trebalo prepoznati da je došlo do pogoršanja dječakova zdravstvenog stanja te je li se dijete moglo i trebalo ranije uputiti u bolnicu.

Inspekcija, ojačana stručnjacima za intenzivnu dječju skrb i dječju infektologiju odlazi u ponedjeljak u Split i izvidjet će, kaže Kujundžić, što se točno događalo tijekom desetak dana u Metkoviću te nakon primitka dječaka u KBC Split.

“Treba utvrditi što se događalo u tih deset dana u Metkoviću, Po onome što znam, krenulo je s relativno blagom virozom do trenutka kada se nakalemio streptokok i kada dječak počinje razvijati znakove šoka i to je taj bitni moment kojega je trebalo prepoznati”, kazao je Kujundžić.

‘Osobna odgovornost liječnika’

“Strašno je izgubiti bilo kada dijete a poglavito dijete koje je do prije desetak dana bilo zdravo. Ostaje u zraku je li se moglo više i je li propušten trenutak kada se moglo stanje prepoznati”, rekao je Kujundžić dodavši kako ne može prejudicirati nalaze inspekcije. “Prejudicirati ne mogu ali prema onome što sam doznao čini mi se da je trebalo prije intervenirati jer u trenutku kad je upućeno u Split, dijete je bilo u terminalnoj fazi, sa svim znakovima multiorganskog zatajenja i znakovima šoka”, rekao je.

Upitan hoće li kao ministar zdravstva snositi odgovornost ako se dokaže da je zakazao sustav, Kujundžić odgovara kako je je on odgovoran za funkciniranje sustava no da se u ovom slučaju radi o osobnoj odgovornosti dežurnih liječnika.

Pretrage u Metkoviću

Voditelj i urednik emisije Aleksandar Stanković u jednom je trenutku konstatirao kako je “u Samoboru moguće napraviti test ima li dijete u krvi i nosnom brisu bakteriju ili nema”, istaknuvši da to nije moguće učiniti u Metkoviću.

Kujundžić tvrdi da “je nemoguće da je to tamo nemoguće napraviti, da je tako loše organiziran dom zdravlja. Ovdje se ne radi o nekoj pretrazi, već o tome gdje se moglo, pretpostavljam, prepoznati da dolazi do izrazitog pogoršanja stanja djeteta i kada treba raditi pretrage. Ako se nisu mogle učiniti u Metkoviću, mogle su se na sat vremena udaljenom Splitu ili Dubrovniku. Prema onomu što sam doznao čini mi se, da se u svakom slučaju trebalo ranije intervenirati”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program