Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kuma Gabrijele Žalac, pijana i pod tabletama, pokosila ženu i pobjegla. Kazna? Rad za opće dobro

Završen je sudski postupak protiv Marijane Obradović zbog slučaja o kojem je Drago Hedl detaljno pisao 2018.

Kuma bivše ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac, Marijana Obradović koja je u alkoholiziranom stanju (1,34 promila), vozeći u automobilu dvoje malodobne djece, prouzrokovala prometnu nesreću u kojoj je stradala njena sumještanka, te pobjegla s mjesta nesreće, presuđena je na Općinskom sudu u Požegi na osam mjeseci zatvora, s tim što je kazna preinačena u rad za opće dobro.

Tako će Marijana Obradović, budući da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada, morati raditi ukupno dva mjeseca (480) sati, jer je sutkinja požeškog Općinskog suda Đurđica Čakalić prihvatila prijedlog Općinskog državnog odvjetništva kojeg je zastupao Vlado Novak, a koje je tražilo upravo takvu kaznu.

Žena je zadobila potres mozga

Marijana Obradović, o čemu je prvi pisao Telegram, 30. prosinca 2018. u mjestu Jakšić, kraj Požege, sletjela je s kolnika i na nogostupu stepla pješakinju, 35 godišnju Nataliju Baričević, koja se, odjevena u reflektirajuću, fluorescentnu jaknu, vraćala kući. Baričević je zadobila potres mozga i ostala ležati na nogostupu, a Marijana Obradović uspjela je vratiti vozilo na kolnik i pobjeći s mjesta nesreće.

No, s njenog automobila marke VW golf otpala je registracijska pločica pa policiji nije bilo teško saznati tko je vlasnik vozila, a potom i tko je upravljao automobilom. Natalija Baričević zbog potresa mozga i drugih ozljeda u bolnici je provela 10 dana. Zanimljivo, požeška policija smatrala je kako se radi o prometnom prekršaju, a ne o kaznenom djelu, pa je tek nakon Telegramovih napisa slučaj preuzelo Općinsko državno odvjetništvo u Požegi.

Policiji nije ništa značilo ni to što je kuma Gabrijele Žalac, koja je tada još bila ministrica, već jednom skrivila prometnu nesreću također pod utjecajem alkohola. Nije reagirala ni Služba za socijalnu skrb s obzirom na činjenicu da je Marijana Obradović svoje dvoje malodobne djece vozila pod utjecajem alkohola. Vještačenje je pokazalo da je osim 1,34 promila alkohola u krvi imala i značajnu koncentraciju diazepama.

‘Dodavala sam djetetu dudu’

Marijana Obradović, kako smo neslužbeno saznali, u dva je navrata tražila nagodbu s ODO Požega, kako bi izbjegla ročište, a bila je voljna priznati krivicu te uplatiti novac u humanitarne svrhe. Dva puta ročište je odgađano zbog pandemije Covida 19, a Marijana Obradović tražila je da suđenje ne bude javno, pravdajući to zaštitom njene malodobne djece.

Objašnjavajući kako se nesreća dogodila, te potvrđujući da su s njom u automobilu kojim je upravljala u alkoholiziranom stanju, bila i djeca, rekla je kako se okrenula da bi trogodišnjem djetetu na zadnjem sjedalu dodala dudu, te da se pored njega nalazilo drugo dijete, staro osam godina. Državno odvjetništvo nije se žalilo na presudu (jer je takvu kaznu i predlagalo), a presudom je bila zadovoljna i kuma bivše ministrice Žalac, pa je 25. veljače ove godine presuda postala pravomoćna.

Zanimljivo, 9. ožujka 2019. samo dan nakon što je, bez valjane vozačke dozvole, u Vinkovcima svojim automobilom naletjela na djevojčicu, tadašnja ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, bila je krštena kuma petom djetetu Marijane Obradović. Gabrijela Žalac, na Telegramov upit je li znala za prometnu nesreću svoje kume i prijateljice iz studentskih dana, tada je odgovorila kako o tome nije bila obaviještena. Nesreću zbog koje je sada osuđena na više nego blagu kaznu, Marijana Obradović prouzrokovala je samo dva i pol mjeseca prije nego što je Gabrijela Žalac na krštenju u Župi svete Barbare u Jakšiću držala njenog sina. Nakon Telegramovih napisa Marijana Obradović isključena je iz požeškog HDZ-a.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više