Kuščević je još veća senzacija nego smo znali. Da bi si od štalice napravio kuću, naprosto je lažirao zahtjev vijećnika

DORH-ov dokument otkriva kako je točno bivši ministar muljao s izmjenom prostornog plana

ZADNJA IZMJENA: ruj 2, 2019

Saborsko Mandatno-imunitetno ranije danas jednoglasnom je odlukom skinulo zastupnički imunitet HDZ-ovu zastupniku i donedavnom ministru uprave Lovri Kuščeviću. DORH Kuščevića tereti za slučaj izmjene prostornog plana, odnosno, prenamjenu štale u stambeni objekt te slučaj s POS-ovim stanom koji je otkupio njegov šogor Ivica Žuvić. Portal 24 sata maloprije je objavio dokument u kojem DORH detaljno obrazlaže zašto je tražio skidanje imuniteta, a zahtjev otkriva nove detalje Kuščevićeve afere s prenamjenom zemljišta.

Priča je počela nakon što je Telegram početkom srpnja otkrio da je Kuščević na negrađevinskom zemljištu podigao štalu, a zatim izmijenio prostorni plan prema kojem štale mogu biti prenamijenjene u kuće. DORH je sada detaljno istražio taj slučaj i sumnjiči ga da je lažirao dokument kako bi prikrio malverzacije i progurao prenamjenu prostornog plana koja mu je omogućila da svoju štalu prenamjeni u vilu. Nakon što je tek usvojen Prostorni plan Općine, Kuščević je kao načelnik Nerežišća inicirao donošenje rješenja kojim bi se ispravile “dvije greške”, a jedna od njih ticala se omogućavanja prenamjene gospodarskih građevina u kuće. Odredba je, tvrdio je Kuščević, “omaškom izostavljena” iz originalnog plana.

Vijećnici nisu imali pojma o takozvanom prijedlogu

Konkretno, rekao je kako omaškom nije uvršten prijedlog Kluba vijećnika HDZ-HSS kojim se predlaže da se doda odredba kojom se omogućava prenamjena štala u poslovnu ili stambenu namjenu. No, DORH sada sumnja da taj prijedlog Vijećnici nikada nisu sastavili niti potpisali.

Kako bi opravdao takozvani prijedlog, Kuščević je naknadno sastavio s dokument s lažiranim datumima kojim Klub vijećnika HDZ-HSS, kao, predlaže ovu izmjenu. Dokument je bio antidatiran i Vijećnici uopće nisu bili upoznati sa sastavljanjem ovog prijedloga što znači da je on napravljen naknadno i to samo kako bi Kuščević nezakonito izmijenio prostorni plan. Kasnije je upravo na temelju te izmjene Kuščević svoju štalu prenamijenio u vilu.

Mrak Taritaš tvrdi da Kuščevićev plan nikad ne bi prošao

Nekadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš ranije je potvrdila kako Kuščevićev plan da se štale prenamijene za poslovnu ili stambenu namjenu nikada ne bi prošao pa je promjenu u njemu podvalio kao “ispravak greške”.

“To nije ispravak greške i definitivno nije po zakonu. Ispravak greške je kada se napravi tipfeler ili nešto slično. Ovo je suštinska i važna promjena. Pa u Zagrebu su zbog iste stvari pokrenuti postupci protiv odgovornih. Da je do nas došla ta izmjena, ona bi sigurno bila poništena”, objasnila je Mrak Taritaš.

Omogućio šogoru da dođe do POS-ovog stana

U drugom slučaju USKOK tereti Kuščevića da je kao načelnik Nerežića omogućio svom šogori Ivici Žuviću da nezakonito dođe do POS-ovog stana.

Konkretno, sumnjaju da je Kuščević kao načelnik Općine Nerežišća i predsjednik Povjerenstva Općine Nerežišća za odobravanje kupnje stana iz POS-a članovima tog istog povjerenstva zatajio da je Žuvić već vlasnik stana u Splitu, zbog čega ne zadovoljava uvjete za dobivanje POS stana.

Time je svom šogoru Žuviću omogućio stjecanje stana po uvjetima pristupačnijima od tržišnih. Nezakonita imovinska korist koju je Žuvić imao od toga minimalno iznosi 17.369 eura.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program