Kuščević tvrdi da nije imao veze s izmjenama koje su mu legalizirale kuću. Zapisnici sjednica pokazuju da laže

Večernji donosi zapisnike iz kojih je jasno da se ministar strastveno zalagao za izmjene prostornog plana

ZADNJA IZMJENA: srp 2, 2019

Afere gospodina Kuščevića idu dalje. Nakon što je Telegram, između ostalog, doznao da je kao načelnik općine Nerežišće u zoni koja nije građevinska podigao štalu, a onda izmijenio Prostorni plan da štale mogu postati kuće, jedna od glavnih obrana ministra bila je ona da je tu odluku donijelo Općinsko vijeće Nerežišća, a ne on.

Kako je tvrdio, zbog mogućeg sukoba interesa izuzeo se iz cijele stvari. No, Večernji je sad iskopao zapisnike sa sjednica Općinskog vijeća iz kojih je, kako pišu, posve vidljivo da je Kuščević dvije godine nakon što se u kolovozu 2013. izuzeo, uporno i dalje obrazlagao prijedlog II. izmjena Prostornog plana.

Hvalio izmjene

Kuščević je, pišu, uvjeravao prisutne i hvalio izmjenu plana koja će im, kako je objašnjavao, donijeti značajne razvojne mogućnosti.

“Bio je i na famoznoj 13. sjednici Općinskog vijeća održanoj 10. prosinca 2015. Na toj je sjednici obrazlagao čak i prijedlog Rješenja o ispravci greške u II. izmjenama Prostornog plana uređenja Nerežišća. Osobno je od vijećnika tražio da se omogući prenamjena štala u stambene objekte na udaljenosti 200 metara od građevne zone. Osmero vijećnika jednoglasno je usvojilo i taj ‘ispravak’”, piše Večernji. Zahvaljujući tome ministar je mogao izgraditi kuću u zoni koja nije građevinska.

Dohvatio se i šume

Večernji donosi još jedan zanimljiv detalj; na Google Streetu se, naime, jasno vide Kuščevićeve intervencije u šumu. Ministar je, kako pišu, iskrčio šumu koja je odjednom u zemljišnim knjigama postala pašnjak, a potom građevinsko zemljište.

“Uvećanjem snimke na Google Streetu vidi se da je iza nadstrešnice iskrčena šuma koja je i bila upisana u zemljišne knjige sve do ožujka 2011. kad je unesena promjena kulture u ‘pašnjak’, premda je ono što se vidi na Google Streetu zapravo kamenito građevinsko zemljište. I na svježijim katastarskim snimkama vidi se betonirani put koji vodi do ‘štale’, danas kuće od 60 kvadrata. Katastarske snimke i Google Earth pogled na taj dio Nerežišća jasno ukazuju na dvije ekscesne intervencije u šumovitom predjelu Nerežišća, obje na Kuščevićevim parcelama, na kojima je ‘štala’ postala kuća u ‘šumi’ pa na kamenitom ‘pašnjaku’, dok je drugi ‘pašnjak’ prenamijenjen u zemljište za tri vile.”

Više s weba
Ostanite uz telegramov program