Politika & Kriminal

Latvija ušla u jednomjesečni lockdown; ljudi iz kuće smiju samo od 8 do 17 sati, uvodi se policijski sat

Bit će dopušten samo rad prijeko potrebnih trgovina

A coffee shop is pictured during the first day of Emergency restrictions amid the coronavirus/Covid-19 pandemic leaving many services, such as spa, pubs, sport arenas closed and restaurants and cafes only allowed to offer food and drinks only for take away on November 9, 2020 in Riga, Latvia. (Photo by Gints Ivuskans / AFP)
FOTO: AFP

Latvija je u četvrtak počela mjesec dana dugo zatvaranje kojim vlasti te baltičke države nastoje suzbiti novi val zaraze koronavirusom. Mjere će potrajati do 15. studenoga kako bi se prekinuli lanci prijenosa virusa i smanjio “užasan teret” sa zdravstvenog sustava, rekao je premijer Krišjanis Karinš nakon sjednice svoje vlade u srijedu navečer.

Bit će dopušten samo rad prijeko potrebnih trgovina, a ostale će biti zatvorene kao i svi kulturni, zabavni i sportski događaji. Ugostiteljski objekti mogu raditi samo dostave. Zabranjena su sva okupljanja i uvodi se policijski sat.

Jedinice intenzivne pune pacijenata

Stanovnici će moći napustiti vlastiti dom samo od 8 do 17 sati i to uz valjani razlog. Većina poslodavaca pozvana je organizirati rad od kuće, a škole će raditi na daljinu.

Prema zdravstvenim vlastima u srijedu je objavljeno da je u proteklih 14 dana bilježeno 1400 novozaraženih na 100.000, što je najviše dosad. Diljem zemlje popunjene su jedinice intenzivne skrbi oboljelima od covid-19, rekao je ministar zdravstva Daniels Pavluts.

Tek nešto iznad polovice od 1,9 milijuna stanovnika Latvije potpuno je cijepljeno iako vlada mjesecima, uz umjeren uspjeh, pokušava povećati procijepljenost. Neki su liječnici i epidemiolozi ne vjeruju u uspjeh lockdowna jer drže da se uvodi prekasno i da je tek kratkoročni odgovor na visoku stopu zaraze.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu