Politika & Kriminal

Lava iz vulkana na La Palmi približava se oceanu, vlasti stanovnicima izdale brojna upozorenja

Lava bi u idućim satima mogla dospjeti do Atlantskog oceana, vjerojatno izazvati eksplozije i poslati oblake otrovnih plinova iznad otoka

FOTO: YouTube

Službe za hitne slučajeve u ponedjeljak ujutro upozorile su stanovnike područja istočne obale španjolskog otoka La Palme da ne izlaze jer se lava iz vulkana Cumbre Vieja približava moru.

Lava bi u idućim satima mogla dospjeti do Atlantskog oceana, vjerojatno izazvati eksplozije i poslati oblake otrovnih plinova iznad otoka, upozorile su u ponedjeljak ujutro hitne službe Kanarskih otoka.

“Stanovništvo će morati slijediti smjernice vlasti i ostati u svojim domovima, zatvoriti vrata i prozore”, objavile su službe na svom Twitter računu. Ljudima u obalnim područjima San Borondon, Marina Alta i Baja i La Condesa naređeno je da se zatvore u kuće.

Vulkan je erumpirao 19. rujna

Od 19. rujna kad je vulkan erumpirao, lava je prekrila više od 230 hektara zemljišta, progutavši stotine kuća, kao i škole, crkve, plantaže banana i kilometre cesta, a tisuće ljudi bile su prisiljene na evakuaciju. U erupciji nitko nije ozlijeđen.

Otok La Palma dio je Kanarskog otočja, a na njemu živi oko 83 tisuće ljudi.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu