Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Lavrov zahvalio Dodiku na hrabroj obrani prijateljstva Republike Srpske i Rusije

Ruski šef diplomacije sastao se u Sankt Peterburgu srpskom članu BiH Predsjedništva

Russian Foreign Minister, Sergey Lavrov (Center L) sits down for a meeting with chairman of Bosnia and Herzegovina's tripartite presidency, Milorad Dodik (Center R), in East-Sarajevo, late on December 14, 2020. - Minister Lavrov arrived in two-day official visit to Bosnia and Herzegovina, where he is scheduled to hold several meetings with country's top officials. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov zahvalio se u četvrtak tijekom susreta u Sankt Peterburgu srpskom članu BiH Predsjedništva Miloradu Dodiku zbog stajališta srpske strane. Dodik je istaknuo kako se BiH nije priključila sankcijama protiv Ruske Federacije.

Lavrov i Dodik susreli su se na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu gdje će se čelnik bosanskohercegovačkih Srba sutra sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kako je prenijela entitetska Radio televizija Republike Srpske ruski šef diplomacije je zahvalio srpskom članu BiH Predsjedništva BiH na stajalištima oko uvođenje sankcija Rusiji.

“Znam da i u BiH ima mnogo onih koji žele da se uruši prijateljstvo Republike Srpske i Rusije. Nadao sam se našem susretu u Beogradu, ali znate zašto nažalost do toga nije došlo”, rekao je Lavrov za vrijeme susreta s Dodikom.

Dodik: ‘Izloženi smo ozbiljnim pritiscima’

Prošlotjedni posjet ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova Beogradu, gdje se trebao susresti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Dodikom, otkazan je nakon što je njegovom zrakoplovu zabranjen prelet preko susjednih država. U izjavi za medije srpski član državnog vrha je istaknuo kako BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji zbog čega se ‘Zapad ljuti’ te da se srpska strana nalazi pod snažnim pritiscima zbog toga.

“Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo vezano za sukob u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dopušta”, rekao je Dodik.

Dodao je kako je na Međunarodni forum u Sankt Peterburg došao kao predstavnik Republike Srpske. Na tome skupu je za BiH kazao kako ostaje nestabilna zemlja jer se nalazi pod protektoratom zapadnog svijeta.