Lažna profesorica predavala je 14 godina povijest i sociologiju. Sad ju traže da vrati sve plaće

Optužena je za prijevaru i krivotvorenje, te da je nezakonito dobila preko 750 tisuća kuna primanja

ZADNJA IZMJENA: lip 26, 2020
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Protiv 42-godišnjakinje koja je s lažnom diplomom punih 14 godina predavala u gimnaziji u Gospiću tamošnje Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu.

Osim što ju terete za krivotvorenje i prijevaru, traže i da, ukoliko bude proglašena krivom, vrati državi nešto više od 750 tisuća kuna. Toliko je, naime, dobila nezakonitih primanja za vrijeme rada u školi.

Lažna diploma otkrivena je lani

Za ovaj slučaj doznalo se lani u veljači u jeku provjera diploma koje je organiziralo Ministarstvo obrazovanja na čelu s Blaženkom Divjak. U gospićkoj gimnaziji šokirali su se kada su shvatili da jedna od omiljenih profesorica nema vjerodostojnu diplomu. Sve do tada bili su zadovoljni njezinim radom a i učenici su ju, kažu, voljeli.

U optužnici stoji da je ova 42-godišnjakinja još 14. veljače 2005. počela raditi u Gospiću. Tada je na natječaju za nastavnika sociologije i povijesti priložila neistinitu diplomu Filozofskog fakulteta Zadru. Iz diplome je proizlazilo da doista ima stručni naziv profesora ova dva predmeta, no, tijekom provjere prošle godine ispostavit će se da ona tamo nikada nije diplomirala.

Povijest je predavala i u osnovnoj školi

Kako čelništvo škole nije sumnjalo u vjerodostojnost diplome 7. rujna 2009. dali su joj stalni posao, odnosno ugovor o radu na neodređeno vrijeme upravo za radno mjesto nastavnika sociologije i povijesti.

Godinu ranije na temelju sporazuma između dvije školske ustanove sklopila je ugovor o radu i s jednom osnovnom školom gdje je počela predavati povijest. Ukupno joj je isplaćeno 754.614,23 kune primanja za što tužiteljstvo tvrdi da joj ne pripada, pa bi joj presudom sud taj novac trebao oduzeti.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2144 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program