Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Legendarni pilot o Banožiću: 'Ne bi ni minute bio ministar da Milanović nije protiv njega. Nema blage veze'

'Bavi se i dalje lovom i turizmom, svaka ti čast, možda si dobar u tome'

FOTO: Pixsell

Legendarni pilot Ivan Selak oštro se obrušio na ministra obrane Marija Banožića, kojeg je više puta kritizirao oko pada drona u Zagrebu i drugih postupaka na čelu MORH-a. Banožić, je, pak nedavno teško optužio Selaka, aludirajući da je bivši pilot na početku Domovinskog rata, prije nego što je iz Srbije doletio u Hrvatsku s MiG-om, sudjelovao u bombardiranju Vinkovaca.

“Taj čovjek je potpuno nesposoban za funkciju na kojoj je. To ne kažem samo ja. S kim god sam razgovarao, a ja tu temu ne potičem, čujem identično mišljenje”, kazao je Selak o Banožiću gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u.

Umirovljeni brigadir HRZ-a zatim je nastavio kako Banožić ne bi bio na čelu MORH-a da mu se ne protivi predsjednik Zoran Milanović. “Taj čovjek ne bi bio ministar ni jednu minutu da protiv njega nije Milanović. Milanović mu radi uslugu… Potpuno je nesposoban i nekompetentan (op.a Banožić). Ne zna ništa o ministarstvu obrane, ne čudi me. Bavio se nekakvim turizmom i lovom. Bavi se i dalje svaka ti čast, možda si dobar u tome, ali o drugim stvarima nemaš blage veze”, kazao je Selak.

‘Ima deset puta sposobnijih Slavonaca od Banožića’

Na pitanje zašto je Plenković postavio Banožića za ministra obrane, Selak je odgovorio: “Otkud mene pitate. Znate kako to ide. To ide po ključu. Ako ministar mora biti iz Slavonije, zar nemaju Slavonci nekoga sposobnijeg. Ima ih koliko god hoćete koji su deset puta sposobniji od Banožića.” Odbacio je i da je “Milanovićev trbuhozborac”. “Apsolutno s tim čovjekom nisam imao priliku popiti kavu. Čak i kad iziđem u grad i kad prošetam, nikad ga nisam u životu vidio”, kazao je Selak.

Banožić je, sredinom svibnja, odgovarajući na pitanje zašto Selak nije pozvan na obilježavanje 30-godišnjice preleta MIG-ovima JNA iz Srbije, aludirao da je Selak sudjelovao u granatiranju Vinkovaca. Dan nakon toga ministar obrane je kazao kako je naglasak trebala dobiti njegova druga izjava, da će Selaka pitati oko njegove uloge u remontu MiG-ova za vrijeme Milanovićeve vlade.

Selak je imao 341 let na remontiranim avionima, kazao je, pa napomenuo kako on nije odlučivao o tome kako će zrakoplovi biti remontirani nego je letio da utvrdi njihovu ispravnost. “Ako ministar želi nešto saznati, 50 metara od svojeg ureda ima gospodina koji će mu dati odgovore. Jednog od najboljih inženjera zrakoplovstva. Neka njega pita sve o remontu, a ne mene”, rekao je te dodao kako je remont napravljen kvalitetno i profesionalno koliko je bilo moguće.