Politika & Kriminal

Libanonski premijer potvrdio da daje ostavku. Odlazi cijela vlada

Za tragediju u Bejrutu krivi 'endemsku korupciju'

FOTO: France24/yt/screenshot

Zbog tragedije koja je prije tjedan dana pogodila Bejrut, libanonski premijer upravo je potvrdio da odstupa sa svoje dužnosti. Još tijekom poslijepodneva pojavila se vijest da će libanonska vlada podnijeti ostavku što je premijer Hassan Diab potvrdio u kratkom televizijskom obraćanju.

Velika eksplozija koja je 4. kolovoza zatresla Beirut uništila je velike dijelove grada, potaknuvši nerede građana već nezadovoljnih radom vlade i premijera. Dio Libanonaca u nedjelju je pozvao na trajni ustanak do svrgavanja vlade, koju su optužili za nemar koji je doveo do eksplozije u kojoj je, prema trenutnim podacima, poginulo 154 ljudi.

Kriva je korupcija

Diab je, kako javljaju svjetski mediji, za veliku tragediju koja je pogodila Libanon prozvao „endemsku korupciju” te pozvao da se sudi onima koji su odgovorni za smrtonosnu eksploziju. Uzrok razorne eksplozije bio je nepropisno skladišten amonijev nitrat.

U prosvjedima koji su uslijedili na ulice je izašlo više tisuća ljudi. Policija je upotrijebila suzavac protiv građana koji su snage reda gađali kamenjem. U obračunu je poginuo jedan policajac, ozlijeđeno je više od 100 ljudi, a deseci su završili u bolnicama.

Nastavite čitati