Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Liberland, mikrodržava između Hrvatske i Srbije, dobio svoje prve državljane

Predsjednik Jedlička jučer je podijelio 30-ak državljanstava, no ne bez problema

15.04.2015., Zmajevac - Ceh sam proglasio  epubliku Liberland na prostoru izmedju Hrvatske i Srbije u blizini Dunava na kojem je postavio i zastavu. 
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Najnovija država na Balkanu, samoproglašena Slobodna Republika Liberland, dobila je svoje prve stanovnike. Predsjednik ove mikrozemlje koja zauzima oko sedam četvornih kilometara na granici Srbije i Hrvatske, Vit Jedlička, jučer je podijelio 30-ak državljanstava. Radi se većinom o strancima, s tim da vrijedi napomenuti kako je prvi njihov državljanin postao dosadašnji državljanin BiH koji je jedno vrijeme živio i z SAD-u, piše Večernji.hr.

Najveći problemi za predsjednika Jedličku su i dalje granični policajci dviju zemalja između kojih se Liberland smjestio. On je u svoju zemlju pokušao stupiti s hrvatske strane. Međutim, odmah uz nasip koji Baranju dijeli od Dunava, dočekala ga je policija koja mu nije dozvolila da ide dalje. Potom je pokušao riječnim putem – Dunavom uz pomoć riječnih čamaca.

No, ni to nije bilo moguće s obzirom da ribari nemaju dozvolu za prijevoz ljudi. Jedličkom je policija navodno rekla da će, ukoliko on i njegovi sljedbenici stupe na tlo koje oni nazivaju svojom državom, biti uhićeni radi pokušaja ilegalnog prelaska državne granice.

Bolje prošao u Srbiji

S obzirom da je pokušaj ulaska s hrvatske strane prošao neuspješno, uputili su se na srbijansku stranu Dunavu i kod Bačkog Monoštora podijelili prva državljanstva Liberlanda. U međuvremenu Jedlička je organizirao i dolazak čamca iz Češke, kojim tijekom ovog vikenda planira ponovno pokušati stupiti na tlo Liberlanda.

Podsjećamo, proglašenje SR Liberland održano je 13. travnja, i to je trenutno treća najmanja zemlja Europe, odmah iza Vatikana i Monaka, a o njoj su već pisali i svjetski mediji.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu