Kirurzi o razdvajanju blizanki: ‘ovo je druga ovakva operacija u svijetu i jedina u kojoj su obje bebe preživjele’

Kirurzi koji su razdvojili sijamske blizanke održali su presicu i detaljno objasnili kako su izveli povijesnu operaciju

ZADNJA IZMJENA: svi 16, 2019
Foto: Screenshot/N1

Liječnici s KBC-a Zagreb koji su uspješno izveli operaciju razdvajanja sijamskih blizanki upravo se obraćaju javnosti na konferenciji za novinare. Ovaj iznimno kompliciran operacijski zahvat prvi je put proveden u našoj zemlji. “Presretni smo da smo dobili priliku i da smo vlastitim snagama, bez ičije pomoći obavili ovaj zahvat. Zahvat je bio zahtjevan u svim etapama, ali uspjeli smo ga uspješno privesti kraju”, rekli su liječnici KBC-a Zagreb.

Riječ je o razdvajanju sijamskih blizanki, dviju djevojčica koje su bile spojene jetrom i trbušnim organima, odnosno bile su srasle donjim dijelom prsnog koša, dobrim dijelom probavne cijevi, kožom i mekim tkivima. Blizanke su inače rođene prije vremena. Nakon rođenja su oživljavane i liječnici su se borili s problemima nerazvijenih pluća i nerazvijenih crijeva. Miješao im se krvotok, a imale su i ozbiljnih problema sa srcem, mokrenjem… Prvih tjedana isključivo su se borili za za njihov život, opisali su liječnici.

Operacija održana 2. ožujka

Upravo su ovi ozbiljni problemi bili povod za operaciju u tako ranoj fazi njihova života. Ovaj veliki zahvat, na sreću, završio je uspješno. Operacija je održana 2. ožujka, a trajala je 15 sati te je u njoj sudjelovalo 14 liječnika. U zahvatu je sudjelovalo sedam kirurga, od kojih su šest dječji kirurzi. Radi se o drugoj ovakvoj operaciji u svijetu, ali je jedinoj u kojoj su oba blizanca preživjela, prenosi HRT

Javnosti ssu se obratili prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb, prim.dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, prof.dr.sc. Tomislav Luetić, doc.dr.sc. Ruža Grizelj, prof.dr.sc. Slobodan Mihaljević, prof.dr.sc. Anko Antabak, dr. Dražen Belina, prim.dr.sc. Sanja Konosić, doc.dr.sc. Krešimir Bulić, dr. Danko Mikulić, piše N1.

‘Bojali smo se hoćemo li uspjeti’

Primarijus Milivoj Novak na početku je pohvalio tim liječnika istaknuvši kako su učinili čudo. Profesor Luetić, koji je pak vodio tim, kazao je kako su presretni što su uspjeli i što su djeca dobro. “Drago mi je da su bebe dobro i da se čini da će takve i otići iz bolnice. Jako sam ponosan što sam dobio priliku sudjelovati u povijesnom događaju. Na kraju, hrvatska medicina može i zna i to vrhunski samo kada se zauzme pristup koji je temeljit, sveobuhvatan i multidisciplinaran i da nema granice”, rekao je dr. Danko Mikulić iz KB-a Merkur. Također je kazao kako im je najveći problem bio što je jetra prokrvljen organ pa su pri razdvaljaju morali kao kirurzi paziti da ne ugroze jetre koje su razdijelili, dok su anesteziolozi brinuli što će se dogoditi s cirkulacijom. Pri tome je jednoj prijetilo gušenje. No i to su uspjeli prevazići

Prema riječima dr. Ruže Grizelj, djevojčice su na intenzivnoj već četiri mjeseca. “Odličnog su zdravlja te su izvan životne opasnosti, ali još imamo puno rada s njima. Trebamo još zategnuti njihove trbušne stijenke. Ja vjerujem da će nakon toga one moći kući. Dugo smo se spremali jer smo se bojali hoćemo li uspjeti spasiti njihove živote, ali smo uspjeli”, rekla je dr. Grizelj.

Situacija koja se događa jednom u životu

Doktorica Sanja Konosić, je pak rekla, kako je zahvalna što je bila dio tima. Istaknula je kako su prije zahvata proučili svu dostupnu literaturu i razvili strategiju te da su bili dobro opremljeni. Dr. Dražen Belina je kazao kako su srca djevojčica bila preblizu, udaljena svega 2 do 3 milimetra, i da nije bilo sasvim jasno hoće li biti problema kod odvajanja te da su stoga i njega, koji je kadijalni kirurg, pozvali u tim. Ispričao je kako su bebe rođene s jednakim srcima, no da se jednoj potom počelo srce smanjivati, a drugoj rasti te da su im i zatajili bubrezi. Onda nas je sila natjerala da se udružimo u reprezentaciju, kazao je dr. Belina. “Hvala doktoru Luetiću koji je naš Zlatko Dalić” , dodao je.

“Jednom ste u životu i u karijeri u situaciji da možete voditi anesteziju kod razdvajanja sijamskih blizanca od dvije kile i to tako dugo, 14 sati, jedna od najdužih anestezija u Hrvatskoj! To je bio veliki izazov, dugo je trajalo. To je umijeće, posebice jer smo to napravili vlastitim snagam. Trebamo se zahvaliti i našim mladim kolegama koji su bili tu, sedam anesteziologa je sudjelovalo u tome”, rekao je anestezilog prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević.

Nakon konferencije za medije pokazali djevojčice

Liječnici nisu otkrili koliko zahvata još čeka djevojčice. Naveli su kako o tome raspravljaju svaki dan te da je plan da još malo narastu kako bi se sve moglo napraviti bez opasnosti. Nakon konferencije za medije, novinari su uspjeli i vidjeti dvije djevojčice

Zdravka Grund
Telegram autor
1924 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program