Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ljubo Ćesić Rojs je hit: 'Sve mi se više sviđa Milanović. Nakon Tuđmana, nemamo većeg državnika'

Umirovljeni general u Nedjeljom u 2 imao je nekoliko senzacija, a požalio se i kako živi od 4370 kuna

Gost današnje HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 bio je umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, jedan od potpisnika pisma potpore za pomilovanje obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. To pismo uspjelo je posvađati dio generalske i braniteljske populacije. General Rojs pojasnio je kako za njega “čovjek koji ne zna praštati nije čovjek”. ” Čovjek koji je osvetoljubiv za mene nije čovjek”, dodao je Ćesić Rojs na pitanje o svojoj potpori inicijativi za pomilovanje.

Rojs kaže kako je pismo potpisao treći, nakon Ivana Čermaka i Ante Gotovine. Potom ga je voditelj Aleksandar Stanković pitao zašto generale zavađaju teme poput UDBA-e, a ne one aktualne, na što mu je Rojs odgovorio da je “UDBA prošlost i da je više nema”.

Pravi udbaši su u poreznoj upravi

“To su hrvatski izdajnici koji su presvukli kapute. Vi danas imate puno velikih, kako sebe tuku u prsa, velike Hrvatine i sve ostalo, ukraše Bogu nogu, koji su se okoristili u pretvorbi i privatizaciji, koji su na nezakonit način stekli novce, koji donose novce, recimo, isto tako na prostorima Herceg-Bosne, otkuda ja potječem – donose pune gepeke novca, nitko ne provjerava u Poreznoj upravi otkud im novac, kupuju po Zagrebu velike lokacije, stanove, u kešu donose… I tko štiti? Pa UDBA su oni koji štite takve, Porezna uprava i sve ostalo, ne pitaju otkuda porijeklo novca… To su najveći udbaši”, smatra umirovljeni general.

Zbog svoje podrške pomilovanju, Rojs tvrdi da je dobio i prijeteće poruke. Ipak, kaže da ga nitko ne može zavaditi sa svojim kolegama generalima. “Stojim kod svog potpisa, prije bi mi ruka otpala nego bih povukao svoj potpis”, kaže Rojs. Tvrdnju da je i bivši hrvatski ministar obrane Gojko Šušak povezan s UDBA-om, Rojs odbacuje, pa tvrdi kako se zapravo bivši udbaši boje da ih Perković razotkrije.

Kaže da ne brani Perkovića i Mustača

Rojs je potom ispričao kako niti jedna država na svijetu nije izručila svoje obavještajce u neku drugu zemlju. “Zašto im mi nismo sudili 30 godina?”, pitao je Rojs.

Voditelju Stankoviću je odgovorio kako on zapravo toliko gorljivo ne brani Perkovića i Mustača. “Ma ja ih ne branim. Ako su krivi do devedesete, neka izvole odgovarati pred hrvatskim sudom, ali pogrešna odluka je da se izručuju uopće vani, da se sudi”, rekao je Rojs, pa je zapitao što bi bilo da je Perković stao na stranu protiv nas. “Bi li otkrili Labrador, bi li Hrvatska bila priznata?”, upitao se Ćesić Rojs.

“Josip Perković je dao veliki obol za Hrvatsku, ja sam imao ovlaštenje da potpisujem sve granične prijelaze za HV. Čovjek je odradio veliki posao. 60 kontejnera, 10 tisuća pušaka, milijune granata da oslobodi. Spašeno je tisuće ljudi, nismo imali ništa” prisjeća se Rojs.

Kaže da nije platio diplomu

Ćesić se osvrnuo i na to da neki kažu da Tuđman do 1995. godine nije znao tko je on. “Franjo Tuđman do svoje smrti nije znao tko sam ja. Pitao je i 1998. tko sam ja. Mudri Zagorac, htio je izvući iz njih što imaju za reći. Kad je krenulo pljuvanje po meni, ti stenogrami su i u Haagu. Mateša je mene predložio za predsjednika HDZ – a BiH”, tvrdi Ćesić Rojs.

Tema emisije bile su Ćesićeve nekretnine, optužbe da je prodavao strojeve u Srbiju, da je ratni profiter, te njegovo obrazovanje. “Vidite da je u krivu, ja imam stan u Zagrebu i zemlju što su mi rušili kuću. Nisu novci išli ni meni nego onima kojima je Živko Budimir potpisivao za plaće. Da je potpisao magarcu, išlo bi magarcu. Što se tiče Frane Lasića koji govori da sam kupio diplomu prometa, ja sam studirao 11 godina. Da sam kupovao diplomu, kupio bi ju za mjesec dana. Lasić je vodničić koji je tri puta osuđen za silovanje i da mi takvi drže prodike”, rekao je Ćesić.

Lijepe riječi za Milanovića

Potom je ljepše riječi imao za predsjednika Zorana Milanovića. Osvrnuo se na Milanovićeve optužbe na račun premijera Plenkovića, da je on “udbašenko”, pa je rekao kako niti jedan, niti drugi, nisu UDBA. Rekao je da je na izborima glasao za Kolindu Grabar Kitarović, no da Milanovića prihvaća jer su ga velikom većinom izabrali građani RH. A i sada mu se dopada.

“Moram priznati, iz dana u dan sve više mi se sviđa i poslije predsjednika Tuđmana, ja otvoreno, jasno i glasno kažem – mi nemamo većeg državnika od gospodina Zorana Milanovića”, poručio je Rojs. Ipak, kaže kako ne odobrava prepucavanja Milanovića i Plenkovića, već im poručuje da trebaju sjesti za stol. Nije sretan kad Milanović napada HDZ jer je to za njega “svetinja”. “Zoran Milanović je čist, vjerujte mi. Kad bih ja znao da je on nepošten, ja bih ga prvi prozvao, ali on je čist, zato može govoriti ovim jezikom kojim govori”, objasnio je Ćesić Rojs.

Kaže kako je Milanović stao u zaštitu Hrvata u BiH, pa ga čudi da, kako kaže, “predsjednik moje stranke Plenković povlači pogrešne poteze”. Ja mu (Milanoviću, op.a.) skidam kapu do poda. Postavio se kao pravi državnik, ne može mi skidati gaće Bruxellesu. Ovi zakašlju, a mi dobijemo gripu, koronu, ne znam ja što već, tresemo se. Isti je vrag, prije smo išli po mišljenje u Beograd, a sad u Bruxelles”, rekao je umirovljeni general Rojs.

Još uvijek je na crnoj listi SAD-a

Rojs je ispričao kako je i dalje na crnoj listi SAD-a, zbog čega se obratio i predsjedniku svoje stranke, Plenkoviću, koji ga je i primio. Rekao je kako su s te crne liste nakon oslobađajućih presuda skinuti Ante Gotovina i Rahim Ademi. “A što ću ja donijeti kad nikad nisam bio ni optužen? Nemam što donijeti. I boli me srce. Ta crna lista pravi mi velike probleme”, dodao je.

“Ne mogu nigdje raditi, nemam tekućeg računa, i onda kad neki kažu ‘lopov, ovakav, onakav’ Kako? Majka mu stara, ja dobijem samo na zaštićeni račun 4370 kuna, i za odvjetnike mi pomažu ljudi kojima ja u životu nisam sladoleda platio”, dodao je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu