Politika & Kriminal

Ljubo Jurčić kojeg je Bandić doveo u Holding: 'Otvore se te afere da se pokaže da se nešto radi'

'Kako god izgleda slučajno, često se poklopi neki datum prije, tijekom ili nakon izbora'

FOTO: N1

Ekonomist i donedavni član Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga Ljubo Jurčić komentirao je danas za N1 uhićenja u gradskim tvrtkama, prve poteze novog gradonačelnika, te način na koji je sam došao u Holding. Govoreći o uhićenjima, Jurčić je kazao kako se u Hrvatskoj afere otvaraju samo “da se pokaže da se nešto radi” te da se pritom obično poklapaju uz neke događaje.

“Političar bi rekao, ništa nije slučajno, tako da, kako god izgleda slučajno, često se to dogodi da se poklopi neki datum prije, tijekom ili nakon izbora. Otvore se te afere da se pokaže da se nešto radi. Ali mislim da je ovdje u pitanju jedan dugotrajan proces koji sada izlazi na površinu. Po meni, ako je bilo utjecaja politike prije, to je bio vrlo mali utjecaj. Institucije su morale raditi svoj posao”, rekao je te dodao kako razvoj situacije vjerojatno ne bi bio isti da je Milan Bandić živ i to “zbog utjecaja politike”.

“Često institucije koje rade, to su ljudi i oni procjene kako će reagirati oni koji su na vlasti. Isto kao i kod novinara, imate autocenzuru. Isto tako bi to mogla biti nek vrsta autocenzure, kako tko u kojem trenutku procijeni je li to politički oportuno ili nije”, pojasnio je.

Kako ga je Bandić zvao u Holding

Jurčić je govorio i o svom ulasku u Nadzorni odbor Holdinga. Istaknuo je kako on nije član Bandićeve stranke, da je u Holding ušao kao vanjski član da iznese neke ideje te da je na svojoj funkciji proveo dvije godine.

“Naš je dogovor bio, on je mene zvao u stranku, ja sam rekao: “Ma kakva stranka, ne dolazi u obzir… Moj pristup je bio raditi točno u okviru ovlaštenja koja ima NO. Ja sam tamo ušao, znajući da je situacija financijska teška, čisto da vidim kako napraviti financijske konstrukcije da se nakon 2023. smanji zaduženje. Na sastancima stranke nisam sudjelovao”. kazao je Jurčić.

Tomaševićev rad i greške

Komentirao je i prve poteze Tomislava Tomaševića pri čemu je kazao kako greške nisu tako velike te da je bolje da su napravljene na početku mandata. Dodao je i kako, ipak, osobe s kojima je netko bilo kako povezan ne bi trebali imenovati na važne funkcije.

“Oni mogu biti 300 posto u redu, ali percepcija u javnosti će biti drugačija. Mislim da je dobro da su te greške napravili u početku. Bitna je politička konotacija. Izvana ružno izgleda, ali trebali bi biti upozoreni na svakog donatora. Ako je veći iznos u igri veći dio građana će to gledati kao na kupovanje pozicije”, kazao je.

Kazao je kako će Grad morati surađivati s Vladom i da će tu trebati “znati plesati tango”. “Tomašević neće moći bez kredita. Morat će uzet kredit da plate troškove prvog. To zaduženje uvijek treba imati suglasnosti ministarstva”, kazao je Jurčić dodajući da podržava sve poteze nove vlasti jer imaju obećanja koja su dali i obveze. Jedini problem će im, dodaje, biti kadrovi.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu