Politika & Kriminal

Ljude iz Bleiburškog voda nije briga za zabranu austrijske crkve; na Bleiburgu će održati misu i komemoraciju

Danas su najavili kako će sve izgledati identično kao i prethodnih godina

Zagreb: Predsjednica primila izaslanstvo  Poèasnog bleiburškog voda  03.04.2019.,Ured predsjednice, Zagreb - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovic primila je izaslanstvo  Pocasnog bleiburskog voda .
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je na Pantovčaku primila predstavnike Počasnog bleiburškog voda koji su nakon sastanka izjavili kako će misa na Bleiburškom polju biti održana bez obzira na zabranu Crkve u Koruškoj. “Izgledat će kao i dosadašnjih godina, bit će misa na Bleiburškom polju s početkom u 12 sati”, rekao je Vice Vukojević, predsjednik Počasnog bleiburškog voda, prenosi N1.

To je potvrdio i Glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda Thomas Baumgartner, rekavši da su u kontaktu s austrijskim vlastima. Kaže kako su tražili samo da se održi komemoracija kao i svake godine, bez bilo kakvih popratnih sadržaja, a za to im ne treba dozvola. “Mi ne trebamo crno na bijelo dozvolu jer to je crkveni obred, a inače cijela komemoracija održava se kod nas na polju, koje je u našem vlasništvu i jedino što moramo, moramo se držati austrijskih zakona”, kaže.

“Oni imaju sad jedan novi zakon od 1.3. i ja se nadam da će se svi koji dolaze tamo držati toga zakona i da neće praviti nerede kao što je nekad bilo”, dodaje Baumgartner. Liturgiju će voditi obični svećenik, a ne biskup, a održat će se i islamska molitva te polaganje vijenaca. Šef Bleiburškog voda Vukojević kaže kako su predsjednicu pozvali na misu koju planiraju održati na Bleiburškom polju, ali ona im još nije odgovorila hoće li doći. Dodao je da na komemoraciji neće biti političkih govora te da mu je žao što se događajem manipulira.

Istu stvar najavio jučer i šef HBK

Sličnu poruku je jučer u intervjuu za njemački katolički list Die Tagespost poslao i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić. “Komemoracija u Bleiburgu je zakazana za 18. svibnja i bit će održana kao i do sada pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, uz uobičajene molitve, s odrješenjem za pokojne i svetom misom, koju ove godine neće predvoditi hrvatski biskup, već svećenik, ukoliko se odluka Biskupije Gurk-Klagenfurt u međuvremenu ne promijeni”, rekao je Puljić.

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u srijedu da će ove godine komemoraciji na Bleiburgu, bude li održana, nazočiti veliki dio dužnosnika, a ako pak okupljanje bude zabranjeno neće kršiti austrijske zakone.”Ne vidim razloga zašto ne bi neki hrvatski političar, jednako kao i svi hrvatski građani, bio nazočan komemoraciji. Ako bude održana komemoracija, naravno da će biti veliki dio dužnosnika”, rekao je Kuščević novinarima na Markovu trgu.

Upitan što će biti zabrani li Austrija okupljanje, rekao je da onda neće kršiti austrijske zakone. Novinari su ga pitali planira li osobno ići tamo, na što je odgovorio da će, ako bude sve u redu, ići tamo kao i svih godina do sada.

Nastavite čitati