Politika & Kriminal

Logično. Šefica mature sada optužuje medije za napade i blaćenje jer su razotkrili skandal s dodjelom bodova

Ostaje nejasno o čemu bi mediji u ovome slučaju uopće pisali da nije bilo spornih momenata

05.06.2018., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja - NCVVO - Drzavna matura, ljetni rok / skolska godina 2017./2018. Ivana Katavic, ravnateljica NCVVO-a.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ivana Katavić, još uvijek ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) usprkos ozbiljnom skandalu koji trese Centar od prošloga tjedna, danas se oglasila priopćenjem u kojem napada medije koji su otkrili skandal s netransparetnim dodavanjem bodova na prošlogodišnjem jesenskom roku državne mature. Među tim dodanim bodovima su, podsjećamo, i dodijeljeni bodovi za potpuno netočne odgovore na ispitima Engleskog jezika i Matematike.

Katavić tvrdi da su i ona i NCVVO posljednjih dana izloženi “orkestriranim medijskim napadima”; radi se o sintagmi koju, u svojim nemuštim obranama, redovito koriste politički i akademski moćnici kada mediji otkriju nepravilnosti ili nezakonitosti u njihovome radu. Dapače, Katavić je otišla i korak dalje pa ustvrdila da upravo mediji pisanjem o nepravilnostima na maturi blate državnu maturu i nju osobno.

Priče ne bi bilo da nema spornih momenata

“Najoštrije osuđujem pokušaje blaćenja državne mature i mene osobno. Državna matura ključan je dio hrvatskoga obrazovnoga sustava te svi zaposlenici Centra ulažemo velike napore u dodatno poboljšanje njegove kvalitete, transparentnosti i pravednosti”, napisala je Katavić u priopćenju. Ostaje nejasno o čemu bi mediji u ovome slučaju uopće pisali da se brojni sporni momenti u netransparentnoj dodjeli bodova nisu dogodili. Upravo je ravnateljica, s još dvije članice NCVVO-a, preporučila priznavanje spornih bodova tijelu koje u sadržaj maturantskih prigovora uopće nije ulazilo.

Dapače, Katavić to i kaže u najnovijem priopćenju. “U svojstvu članova Povjerenstva uočili smo da u 16 podnesenih prigovora postoje moguće nepravilnosti u prethodnom odlučivanju Centra. Ne želeći naštetiti pristupnicima, izjasnili smo se da smatramo da se uočene nepravilnosti mogu otkloniti usvajanjem tih prigovora. To mišljenje nas triju članica Povjerenstva ostali članovi Povjerenstva, njih 8, slobodno je moglo odbiti”, piše Katavić.

Kojom su logikom netočni odgovori postali točni?

Drugim riječima, članice NCVVO-a Povjerenstvu Ministarstva preporučile su priznavanje bodova kako bi otklonili “moguće nepravilnosti” iz prvog stupnja odlučivanja o prigovorima učenika, i to na način da su, između ostaloga, preporučile i priznavanje netočnih odgovora u tri slučaja. Nema ništa sporno u uklanjanju određenih nepravilnosti, no znači li to da se na Matematici kao točan može priznati odgovor 0.42 km/h, iako je službeno točan odgovor 111.9 km/h?

Istom analogijom, može li otklanjanje eventualnih nepravilnosti na maturi značiti da na Engleskom, gdje jedini točan odgovor glasi “chemistry”, točan odgovor može biti bilo koja druga riječ na engleskom? Jednoj je učenici, uzgred budi rečeno, poklonjen cijeli bod na Matematici nakon što je u svom prigovoru molila za pola boda kako bi uspješno položila maturu. Katavić, pak, tvrdi da je sa suradnicama radila te nadalje radi u korist “kvalitete, transparentnosti i pravednosti” državne mature.

Ostavka u zamjenu za siguran novi posao

Kategorički odbacuje tvrdnje da su Centar ili ona osobno pogodovali nekim maturantima, cijelu priču svodi na orkestrirane medijske napade koje zaključno naziva pokušajima blaćenja mature i nje osobno. Kaže i da unatoč pritiscima nije dala ostavku. “Ostavka dana pod pritiskom mogla bi ozbiljno ugroziti procese državne mature koji su u ovom razdoblju u najosjetljivijoj fazi”, zaključuje.

Ipak, ostavku jest razmatrala, kako je jučer objavio Jutarnji list, pod uvjetom da dobije pismenu garanciju za osiguranu drugu radnu poziciju, što su Jutarnjem potvrdila tri upućena izvora. I to je, očito, dio medijskog blaćenja državne mature i nesmjenjive ravnateljice također.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu