Politika & Kriminal

Lokalni stožeri dosad prijavili 100 novih slučajeva: Zagreb ima 35 novozaraženih

Županijski stožeri od jutra objavljuju najnovije informacije o koroni

8.4.2020., Rijeka - Od danas na parkiralistu zavoda za javno zdravstvo u Rijeci poceo je sa radom drive-in testiranje na koronavirus.  Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

U Hrvatskoj je jučer registriran 91 novi slučaj zaraze koronavirusom, a od posljedica bolesti Covid-19 preminula je jedna osoba. Umrla je 84-godišnja žena koja se liječila u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici. Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, aktivnih slučajeva bilo je 978. Na boliničkom liječenju bilo je sto ljudi, od čega je troje bilo na respiratorima. Tijekom 24 sata između srijede i četvrtka testirano je 1529 osoba.

Zbog tako velikog broja zaraženih sve se češće spominje donošenje strožih protuepidemijskih mjera. Neke mjere, vezane za svadbe, koje su se posljednjih dana pokazale kao mini-žarišta širenja zaraze, najavljene su u četvrtak. Danas je objavljeno i da se Stožer civilne zaštite RH jučer sastao dva puta, što je prvi put nakon gotovo dva mjeseca da je to tijelo održalo dva sastanka istoga dana. Novi službeni podaci o broju zaraženih bit će objavljeni u 14 sati, a do tada ćemo objavljivati informacije koje stižu iz lokalnih stožera. Prvi izvještaji sugeriraju da bi i danas mogli imati velik broj novozaraženih.

Grad Zagreb: 35 novih slučajeva

U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata registrirano je 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je HRT. Od toga su 22 kontakti ranije oboljelih, dok se za njih 13 se još ne zna izvor zaraze.

Splitsko-dalmatinska: 17 novozaraženih

Od ukupno 274 obrađena testa sa područja Splitsko dalmatinske županije, danas je pronađeno 17 novoozaraženih koronavirusom. Iz Splita ih je 11, te po jedna iz Sinja, Solina, Trogira, Nerežišća, Pučišća i iz Runovića. Uz 17 novooboljelih osoba sa područja SDŽ pozitivne su i 3 osobe iz drugih županija (po jedna iz Dubrovačko neretvanske, Šibensko kninske iz Zadarske županije), koje su testirane na području Splitsko dalmatinske županije.

Od 17 novooboljelih osoba, 10 su kontakti prethodno oboljelih. postupku obrade je sedam osoba, kao i njihovi kontakti. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba jedna osoba je dijalizirani pacijent s otoka Brača koji će tijekom današnjeg dana biti prebačen u KBC Split na daljnje bolničko liječenje. Dijaliza ostalih pacijenata nesmetano će se odvijati i dalje.

Osječko-baranjska: 20 novozaraženih

Od ukupno 153 uzoraka koji su u posljednja 24 sata testirani na koronavirus na području Osječko-baranjske županije, čak 20 je bilo pozitivno. Najviše, 12 novopozitivnih osoba, je iz Đakova. Sedam je iz Višnjevca, a jedna iz Feričanaca. Svi su kontakti već evidentiranih oboljelih na koronavirus. U Kliničkom bolničkom centru Osijek na respiratoru su dvije osobe, a na bolničkom praćenju su ukupno 22 pacijenta. Samoizolacija je određena za još 41 kontakt oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 749 osoba, javio je jutros županijski Stožer.

Zadarska: 14 novozaraženih

Na području Zadarske županije registrirano je 14 novozaraženih osoba. Čak ih je 12 povezano s nedavno održanim vjenčanjem, dok su se preostale dvije osobe zarazile drugdje. Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz Opće bolnice Zadar, koji se zarazio izvan bolnice. U samoizolaciju je stavljeno deset liječnika i tri medicinske sestre.

Ukupan broj zaraženih osoba na području Zadarske županije je 36, od čega je s prošlotjednim vjenčanjem povezano njih 22. Umrla je jedna osoba, a izliječenih je osam. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 108 uzoraka, a u samoizolaciji je 441 osoba. Na Covid odjelu OB Zadar smještene su dvije osobe, od kojih je jedna na respiratoru.

Istarska: 8 novozaraženih

Tijekom protekla 24 sata na području Istarske županije potvrđeno je osam novozaraženih koronavirusom. Kod dvije osobe radi se o uvezenom slučaju, iz Srbije i Švedske. Tri osobe su kontakt ranije pozitivne osobe. U tijeku je epidemiološka obrada tri osobe. U mjerama samoizolacije na području ove županije trenutno se nalazi 159 osoba. Jučer su u Istri uzeta 164 uzorka brisa, javljaju iz županijskog Stožera.

Sisačko-moslavačka: 6 novozaraženih

U Sisačko-moslavačkoj županiji danas je otkriveno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tri nova pacijenta su s područja grada Kutine, jedan je s područja grada Popovače, jedan pacijent s područja grada Novske, te jedan s područja grada Siska. Četvorica novozaraženih članovi su benda koji je svirao 27. lipnja 2020. godine na proslavi u Kutini, gdje se zarazio veći broj osoba.

Dubrovačko-neretvanska: 4 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj muškoj osobi s boravištem u Župi dubrovačkoj, te tri osobe iz Dubrovnika, od čega dvije ženske osobe srednjih godina i jedna muška osoba srednjih godina. Ukupno je hospitalizirano šest osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4462 uzorka. U samoizolaciji se nalazi 162 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije.

Karlovačka: 2 novozaraženih (zasad)

U gradu Karlovcu jučer je testirano 45 osoba, ali njihovi nalazi još uvijek nisu pristigli, javlja lokalni Stožer, No, stigla je većina nalaza testiranih u Ogulinu, gdje su otkrivena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Pozitivan je gradonačelnik grada Ogulina, Dalibor Domitrović, te još jedna osoba iz ogulinske gradske uprave. Pod mjerama samoizolacije danas se nalazi 165 osoba. U Karlovačkoj županiji trenutno je 28 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (13 Ogulin, 12 Karlovac i 3 Slunj).

Varaždinska: 1 novozaraženi

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o muškarcu srednjih godina s blažom kliničkom slikom, koji je bliski kontakt je prethodno zaražene osobe. Posljednjih dana novozaraženi je bio u samoizolaciju. Ovo peti aktivni slučaj zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije. Sve zaražene osobe izolirane su kod kuće, tako da trenutno nitko nije na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin.

Šibensko-kninska: 1 novozaraženi

U protekla 24 sata na području ŠKŽ-a evidentirana je jedna novooboljela osoba. Riječ je o mlađoj ženi koja ima prebivalište u toj županiji, a boravi u Splitu, i koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije. Na području ŠKŽ-a trenutno je 27 zaraženih. Dvije oboljele osobe i dalje se liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Zagrebačka: 1 novozaraženi

Na području Zagrebačke županije do 11 sati danas evidentirane su 193 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobi više. Dvije osobe su izliječene. Tako je na području Zagrebačke županije trenutno aktivan 51 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a sedam ih je preminulo.

Virovitičko-podravska: 1 novozaraženi

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata registrirana je jedna novooboljela osoba. Riječ je se o ženi staroj 45 godina, kod koje je koronavirus otkriven kada se požalila na temperaturu i probleme s respiratornim traktom. Pacijentica nije hospitalizirana, liječi se ambulatno. Testiraju se njezini bliski kontakti. Od njih 22, 17 ih je s područja Virovitičko-podravske županije, dok su ostali s područja susjedne županije, rečeno je na presici Stožera.

Požeško-slavonska: 1 novozaraženi

U posljednja 24 sata otkriven je jedan novi slučaj u PSŽ-u. Novozaražena osoba je iz Lipika, i povezana je sa zabavom koja je održana u Kutini, a u međuvremenu se pokazalo da je bila žarište širenja koronavirusa, javlja 034 portal. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 71 aktivni slučaj zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba.

Vukovarsko-srijemska: 1 novozaraženi

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata otkrivena je jedna nova pozitivna osoba. Uupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 88, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog Covid-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 64 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3149. U samoizolaciji na području županije nalazi se 298 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su dva zdravstvena radnika, jvalja županijski Stožer.

Bjelovarsko-bilogorska: nema novozaraženih

Testirano je 27 osoba i svi nalazi su negativni. Na području ove županije trenutno se u samoizolaciji nalazi 41 osoba, objavljeno je iz lokalnog Stožera jutros.

Ličko-senjska: nema novozaraženih

U Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa u posljendja 24 sata. Osam je aktivnih slučaja, 21 osoba je izliječena, a jedna osoba je preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, dok ostali oboljeli nemaju simptome bolesti. U posljednja 24 sata testirano je 12 osoba. Pokazalo se da ih je osam negativno, dok se za četiri se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad 692 osoba. Pod mjerom samoizolacije je 41 osoba.

Krapinsko-zagorska: nema novozaraženih

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih osoba pozitivnih na koronavirus. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području te županije je sedam. U protekla 24 sata testirano je 36 uzoraka, od kojih je 35 negativno, dok se za jedan nalaz čekaju rezultati.

 

Nastavite čitati