Lovri Kuščeviću skidaju imunitet

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora dobilo je danas zahtjev DORH-a

ZADNJA IZMJENA: kol 29, 2019
Foto: Vjekoslav Skledar

Istraga protiv donedavnog ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića otišla je korak dalje i on bi mogao ostati bez zastupničkog imuniteta. Kako doznajemo, Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora dobilo je danas zahtjev DORH-a za skidanjem imuniteta ovom zastupniku HDZ-a.

Skidanje imuniteta saborskim zastupnicima traži se, inače, za pokretanje kaznenog postupka protiv njih, a to se događa u trenutku donošenja rješenja o otvaranju istrage ili podizanja neposredne optužnice. Izvjesnije je da se u Kuščevićevu slučaju radi o prvom s obzirom na težinu potencijalnih kaznenih djela.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo vjerojatno će sutra zakazati sjednicu, a sastat će se početkom idućeg tjedna. Iako se o skidanju imuniteta saborskom zastupniku inače glasa u Saboru, u slučaju da Sabor ne zasjeda, o tome odlučuje Povjerenstvo.

Za što terete Kuščevića?

Policija je, podsjetimo, prije desetak dana pretresla Kuščevićeve kuće na Braču i stan u Zagrebu. No, tada još nije bilo poznato na što su se točno koncentrirali istražitelji. Neslužbeno se doznalo kako policiju interesira prenamjena zemljišta po Braču koje je supruga Lovre Kuščevića jeftino kupovala kao poljoprivredna, a zatim su dobivala status građevinskih.

Također Kuščevića se navodno tereti i za zloporabu položaja i ovlasti i pri dodjeli POS-ovih stanova u Nerežišćima.

Kako je počela Kuščevićeva afera?

Vjerojatno se sjećate, afera bivšeg ministra počela je naizgled benigno, Telegramovim otkrićem kako ministar uprave 11 godina nije upisao svoju kuću u katastar, a dan kasnije naš novinar Andrej Dimitrijević otkrio je i da je Kuščević do svoje druge kuće na Braču došao tako da je u negrađevinskom području sagradio štalu, a zatim izmijenio prostorni plan da bi štale mogle postati kuće.

Mediji su uskoro počeli objavljivati brojne krakove afere, a najozbiljniji se odnosi na offshore hobotnicu koju su razotkrili reporteri Telegrama i 24 sata. Više o aferi može pročitati ovdje.

Bivši ministar Kuščević nakon smjene je postao saborski zastupnik pa prije pokretanja postupka protiv njega parlament, dakle, mora glasati da mu se ukine imunitet.

Jasmin Klarić
Telegram autor
560 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program