Politika & Kriminal

Ludilo. Dodik najavio da će policija Republike Srpske čuvati ljude koji negiraju ratne zločine

'Policija RS-a već je dobila nalog da naše ljude štiti i brani', zaprijetio je

27, May, 2021, Belgrade - Organized by the information and political portals "All about Srpska" and "Fakti", and with the support of the Republika Srpska Representation in Serbia, a panel discussion on "Original Dayton or peaceful separation in BiH" was held at the Press Center of the Serbian Journalists' Association.  Mladjen Cicovic, Milorad Dodik.  Photo: B.P./ATAImages

27, maj, 2021, Beograd  - U organizaciji informativno-politickih portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti", i uz podrsku Predstavnistva Republike Srpske u Srbiji, u Pres centru Udruzenja novinara Srbije odrzana tribina na temu "Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH". Photo: B.P./ATAImages,Image: 613181221, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: B.P./ATAImages 27, maj, 2021, Beograd - U organizaciji informativno-politickih portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti", i uz podrsku Predstavnistva Republike Srpske u Srbiji, u Pres centru Udruzenja novinara Srbije odrzana tribina na temu "Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH".

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zaprijetio je u srijedu da će policija Republike Srpske spriječiti svaki pokušaj privođenja ljudi koji bi mogli biti predmetom kaznenog progona zbog nijekanja ratnih zločina.

Komentirajući činjenicu da je u srijedu stupio na snagu zakon što ga je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko, a omogućuje kažnjavanje kaznom do pet godina zatvora osoba koje niječu ratne zločine i veličaju njihove počinitelje, Dodik je za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV) rekao da će se osobno zauzeti za to da se taj zakon ne provodi na teritoriju RS.

“Policija RS-a već je dobila nalog da naše ljude štiti i brani, što god to značilo. Ako netko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprječavati”, zaprijetio je Dodik.

Poziv ljudima

U entitetskoj policiji već su pripremili posebni telefonski broj na koji bi im se trebale javiti osobe kojima prijeti uhićenje zbog veličanja ratnih zločina i njihovih počinitelja.

Dodik je pozvao sve koji žive u RS da alarmiraju entitetsku policiju ukoliko imaju bilo kakve informacije o akcijama koje bi pokušali provesti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ili Sigurnosno obavještajne agencije BiH (OSA).

‘Narušavanje ugleda’

Dodikova nova prijetnja uslijedila je dan uoči sjednice parlamenta RS koji bi u petak iza zatvorenih vrata trebao razmatrati prijedlog zakona po kojemu bi se djela okvalificirana kao “narušavanje ugleda RS” kažnjavala kaznama od tri do 15 godina zatvora.

Iz Tužiteljstva BiH ranije u srijedu potvrdili su da su već dobili nekoliko prijava građana vezanih za stupanje na snagu novog zakona te da je otvoreno više istraga o slučajevima koji se navodno odnose na nijekanje ratnih zločina.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu