Luka Bebić ne sjeća se najbolje što se 2008. događalo s Inom. Na sudu priča da je o tome brinuo Polančec

Nastavljeno je suđenje Ivi Sanaderu koji je optužen da je od Hernadija primio 10 milijuna eura mita

ZADNJA IZMJENA: lis 21, 2019
Foto: PIXSELL

Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora, danas je ponovno pozvan kao svjedok na nastavku suđenja u aferi Ina MOL u kojoj se sudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju.

Bebić je prilično nekonzistentno pokušao na sudu objasniti što se 2008. i 2009. događalo s dionicama Ine. Većinski vlasnik Ine tada je bila Republika Hrvatska, a MOL je imao 25 posto dionica. U nekom trenutku, MOL je došao do 47 posto dionica Ine, a Bebić je danas rekao da su do toga došli tako što su dionice kupovali od Fonda hrvatskih branitelja.

Bebić je najprije rekao kako nije čuo da je itko od branitelja, koji su imali veliki dio dionica Ine, tražio da ih prodaju MOL-u, da bi zatim rekao kako je Ina prodana jer ju se spašavalo u teškoj situaciji kako bi se osigurala opskrba Hrvatske energentima. Nije se mogao sjetiti tko je tada bio u Nadzornom odboru Ine, niti na čelu Fonda hrvatskih branitelja.

‘Polančec davao najviše sugestija’

Istaknuo je kako je Damir Polančec, tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, imao ogromnu ulogu u obrazlaganju situacije u Ini te da je on bio taj koji je podnosio iscrpne izvještaje. “Sve nam je to objasnio na Predsjedništvu HDZ-a, a zatim je odluku donijela Vlada”, rekao je Bebić. Dodao je kako su se na Predsjedništvu stranke događale situacije da neki prijedlog tadašnjeg premijera nije bio prihvaćen, no nije se mogao sjetiti konkretnog primjera.

Rekao je da po njemu nije bitno tko je član uprave, već da je tvrtka uspješna. “Bitno je je da se donose dobre odluke i da tvrtka bude uspješna, a ne li odluke donio Janos ili Ante”, rekao je Bebić.

Na izravno pitanje Sanaderovog odvjetnika Čede Prodanovića, Bebić je rekao kako Sanader nije nametao svoja mišljenja o izmjeni međudioničarskog ugovora ni ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine. Ustrajao je do kraja svog iskaza kako je upravo Damir Polančec davao najviše sugestija o ovim ugovorima.

Ponovljeno suđenje počelo prije godinu dana

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina-MOL nastavljeno je u Sanaderovu odsustvu jer je ustrajao na operaciji koljena unatoč mišljenju sudskog vještaka koji je zaključio da se taj operativni zahvat mogao odgoditi.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1995 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program