Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Macan izgubio još jedan spor protiv Vidović Krišto koju je nazvao 'spodobom'. I ovaj put je novčano kažnjen

Sud je Macana kaznio s 50 dnevnih dohodaka što je, prema procjeni, 11.650 kuna koje će, u slučaju pravomoćnosti, morati uplatiti u proračun

23.09.2017., Rovinj - 10. Weekend Media Festival.  Panel "Agrokor nas svagdasnji".  Kresimir Macan. 
Photo:
FOTO: PIXSELL

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, koji je već zaradio jednu nepravomoćnu presudu jer je lani saborsku zastupnicu Karolinu Vidović Krišto u emisiji Otvoreno nazvao spodobom, sada je i drugi put zbog toga nepravomoćno osuđen, piše Jutarnji list.

Naime, uz parnični postupak, Krišto je Macana odlučila zbog uvrede progoniti i u kaznenom postupku, a sutkinja Općinskog suda u Zagrebu na kraju je postupka Macana proglasila krivim. Kaznila ga je pritom s 50 dnevnih dohodaka što je, prema procjeni suda, 11.650 kuna koje će, u slučaju pravomoćnosti, morati uplatiti u državni proračun.

Jednako tako, ako pravomoćno izgubi spor, Macan će presliku presude morati objaviti na televiziji, a uz sve to naloženo mu je i plaćanje 500 kuna sudskih troškova dok će mu naknadno biti ispostavljen i račun za opunomoćenika saborske zastupnice.

Macan najavljuje žalbu, uvjeren da će dobiti

Macan već sada najavljuje žalbu na presudu te ističe kako hrvatski sudovi ne primjenjuju dovoljno praksu Europskog suda za ljudska prava. Uvjeren je u svoju krajnju pobjedu te da neće biti potrebe za objavama na televiziji.

“Hrvatski sudovi očito još nedovoljno primjenjuju praksu Europskog suda za ljudska prava koja smatra da političari u svojem djelovanju moraju trpjeti puno više kritike od običnih građana. Već imamo sudske odluke našeg Ustavnog suda u skladu s tim stavom gdje političarima u Hrvatskoj nije dato za pravo iako su ih zvali idiotom ili žoharom. Sada je stvar na višim sudovima da pravomoćno presude u skladu s praksom ESLJP-a”, kazao je Macan.

Što je na sudu govorila Vidović Krišto?

Podsjetimo, Vidović Krišto je u parničnom postupku detaljno opisala kako je doživjela uvredu. “Nesporno je da je izgovorio uvredu i za riječ spodoba nema opravdanja. Očigledno je Macan u toj emisiji bio s misijom i razlogom jer nikoga se, osim mene, nije prekidalo. Bio je to pokušaj da me se spriječi u političkom djelovanju i da mi se kontrira, upada u riječ, diskreditira i prekida u izlaganju. Inače, kad sam čula uvredu, zakašljala sam se jer sam pila vodu u tom trenutku. Ta riječ je sama po sebi grozomorna”, opisivala je Vidović Krišto.

Potom je kazala kako u emisiji nije bila privatno već kao izabrana saborska zastupnica te da je Macan stoga uvrijedio i instituciju u koju je izabrana. “Ja sam navikla biti u stresnim situacijama, ali ovo je bila teška osobna uvreda nakon koje sam se nastojala smiriti pa u emisiji neko vrijeme nisam ni govorila. Moja obitelj, osim kćeri koja je bila na pripremama s rukometnom reprezentacijom, gledala je Otvoreno. a kći me sutradan nazvala uznemireno te je plakala jer je čula da me neka osoba napala u emisiji. To me još dodatno uznemirilo, medije je preplavila ta vijest i htjela sam od toga pobjeći”, opisivala je te dodala kako se tada već svugdje nalazila riječ “spodoba”.

“To mi je stvorilo i dodatni stres jer sam se bavila nekom uvredom, a u tim se danima konstituirao Sabor i Vlada. O Macanu ni u jednom trenutku u emisiji nisam govorila, a on je pobjegao iz studija iz straha kad sam se dotakla teme da nije neovisan i da radi za Vladu”, rekla je Vidović Krišto.

Kako se branio Macan?

Macan je iznio svoju stranu priče. Kazao je kako je Vidović Krišto u studio došla “vidno nervozna”, te da je predugo govorila na što ju je upozorio i Arsen Bauk.

“Vidović Krišto je u emisiji prva mene napala kad me nazvala tzv. nezavisnim stručnjakom pa sam joj upao u riječ jer voditelj emisiju nije vratio u svoj tijek. Ja sam tamo bio najizloženiji jer nikoga od njih, s obzirom na saborski imunitet, ne mogu tužiti, a oni svašta mogu izgovoriti. Riječ ‘spodoba’ sam izgovorio odgovarajući na upit voditelja dok sam napuštao studio. I to nije bilo ništa osobno, već se odnosilo na njezino političko djelovanje”, kazao je.

Pritom je istaknuo kako je bio svjestan da se ne bi mogao zaštititi pred sudom ako bi počela iznositi neistinite i neprovjerene tvrdnje pa je napustio studio. Također je podsjetio kako mu je i ona rekla da može otići ako je ne želi slušati.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu