Politika & Kriminal

Makarska rivijera je dupkom puna, ne preporučuje se dolazak bez rezervacije

Broj gostiju je 80 posto od onog rekordne 2019. godine

Velika ljetna smjena turista na Makarskom primorju obavlja se uz gužve na cestama i duža čekanja u trajektnim pristaništima, a vrelo turističko ljeto na Makarskoj rivijeri uživa 59.000 turista.

Na području od Brela do općine Gradac, prema informacijama iz turističkih ureda, odmor provodi 59.000 tisuća registriranih domaćih i stranih gostiju što je oko 80-ak posto u odnosu na isto vrijeme rekordne 2019.

Po broju turista vodi Makarska sa 16.500 gostiju, u Baškoj Vodi gdje se također traži “krevet više” odmara se 11.800 turista, u Tučepima ih je više od 8000, u Podgori 5600, dok ostali borave u Živogošču i mjestima Općine Gradac.

Dobra popunjenost hotela, kuća za odmor i apartmana

Hoteli posluju s vrlo rijetkim slobodnim sobama samo za noć ili dvije, pa se za nastavak ljetovanja preporučuje prethodna rezervacija smještaja. Kuće za odmor kao i apartmani kod privatnih kućevlasnika na cijelom Makarskom primorju također su vrlo dobro popunjeni, pa je nerijetko potrebna i prethodna rezervacija i u privatnom smještaju.

U turističkim uredima kažu kako je srpanjski dio ljeta i početak kolovoza ugodno iznenadio i hotelijere i turističke radnike, a direktorica Turističkog ureda u Brelima Valentina Vitković dodala je kako nije očekivala tako dobru špicu turističke sezone.

Prvi vikend kolovoza danas je sa znatno povećanim prometom na cestama Makarskog primorja i u trajektnim pristaništima.

Otežan promet na cestama, trajekti popunjeni

Na državnoj cesti D8 vozi se u dugim isprekidanim kolonama s povremenim kratkim zastojima, a gužve se stvaraju se na prilazima turističkim mjestima. Promet je znatno povećan na državnoj cesti 535 od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu, dok na ulazu na autocestu kod Zagvozda čeka se u koloni vozila dužoj od 1,5 kilometara.

Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska – Sumartin danas je za sve plovidbe popunjen, a tek je nekoliko slobodnih mjesta za vozila ostalo za sutrašnju večernju plovidbu, dok iz Sumartina prema Makarskoj za sve današnje i sutrašnje plovidbe trajekt je također popunjen. Na liniji Drvenik – Sučuraj neprestano plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko dva sata, a toliko dugo čeka se i u luci Sučuraj za povratak s otoka Hvara prema kopnu.

Autobusi pri dolasku u Makarsku iz pravca Splita kasne do 40-ak minuta, a kašnjenja u dolasku su i na drugim linijama. Inače, prema informacijama hotelijera i njihovom stanju bookinga kao i informacijama iz turističkih ureda o najavama dolaska gostiju u privatni smještaj, očekuje se dobra popunjenost smještajnih kapaciteta i u nastavku kolovoza.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu