Politika & Kriminal

Malenica, ministar čija je stranka neki dan osuđena za korupciju: 'HDZ se jasno opredijelio za borbu protiv korupcije!'

Vlada, kaže ministar, pokazuje 'spremnost i posvećenost borbi' donošenjem antikorupcijskog paketa

09.10.2019., Zagreb - Ministri dolaze na sjednicu Uzeg kabineta Vlade. Ministar uprave Ivan Malenica. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ustvrdio je u četvrtak da HDZ nije osuđen za korupciju, nije zločinačka ni kriminalna organizacija kako u saborskoj raspravi navodi oporba, već se jasno opredijelio za borbu protiv korupcije. “Oporba me nije iznenadila, to je njihova klasična demagogija koju koriste sada kada nemaju nikakvih argumenata. HDZ nije osuđen za korupciju, niti je kriminalna ili zločinačka organizacija kako je nazivaju oporbeni čelnici”, izjavio je Malenica novinarima u Saboru.

Na pitanje kako tumači stavove oporbe kako je apsurdno da Strategiju za borbu protiv korupcije donosi stranka prošli tjedan za nju pravomoćno osuđena, odgovorio je da u tom slučaju odgovornost stranke kao pravne osobe proizlazi iz odgovornosti fizičke osobe. “HDZ se jasno opredijelio za borbu protiv korupcije”, poručio je.

Posvećenost borbi protiv korupcije

Istaknuo je da Vlada pokazuje spremnost i posvećenost borbi protiv korupcije donošenjem antikorupcijskog paketa, u sklopu kojega i novi Zakon o lobiranju te izmjene Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv. Zakon o zviždačima.

“I Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je trenutačno u javnom savjetovanju, ide u smjeru prevencije i sukoba interesa, a onda potencijalno i korupcije”, ocijenio je Malenica, odbacivši oporbene kritike da se novim zakonom slabi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

“To nije točno, Povjerenstvo smo ojačali zakonom i dali mu dodatne nadležnosti i ovlasti, proširili obuhvat obveznika Povjerenstva, a postupak pred Povjerenstvom ubrzali, učinili ga transparentnijim i produžili cooling-off period”, istaknuo je Malenica.

‘Povjerenstvo je sebi svojatalo ulogu etičkog tijela’

Oporbi je uzvratio da im zamjera određenu anomaliju koja je proizašla iz zloupotrebe ovlasti Povjerenstva u vezi s načelima djelovanja, a koje ne proizlazi iz važećeg Zakona, što su utvrdili i Ustavni sud i Visoki upravni sud. “Mi smo tu anomaliju ispravili i kroz niz drugih aktivnosti ojačali povjerenstvo”, poručio je.

Upitan zašto misli da je utvrđivanje povrede načela djelovanja anomalija, ministar je odgovorio da Povjerenstvo nije etičko, nego upravno tijelo kojemu je zadaća preveniranje sukoba interesa. “Povjerenstvo je sebi svojatalo ulogu etičkog tijela, što nije”, naglasio je Malenica.

Možda Karamarko nije trebao otići s mjesta šefa HDZ-a

Novinarsku primjedbu da je upravo temeljem te anomalije Tomislav Karamarko morao otići s čela HDZ-a popratio je riječima da ne želi ulaziti u konkretne predmete, ali da su Ustavni i Visoki upravni sud potvrdili kako Povjerenstvo nije trebalo donositi deklaratorne odluke o povredi načela, kako je donosilo.

Na pitanje znači li to da Karamarko nije trebao otići s mjesta predsjednika HDZ-a, ponovio je da ne želi komentirati konkretne predmete. Od oporbi je, kazao je, u raspravi očekivao više argumenata i ulaženja u sadržaj Strategije i mjera, ali se “svela na demagogiju i bezvezne kritike”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu