Politika & Kriminal

Malo je bizarno da u Kumrovcu puštaju gospođu Yu da gradi kompleks o Titu, a na Danu mladosti brane zastave Jugoslavije

Šefovi u Kumrovcu ne žele jugoslavensku zastavu ali, zgodno, ne smeta im golema kineska investicija

26.05.2018., Kumrovec - Proslava Dana mladosti i radosti u rodnom selu Josipa Broza Tita okupila je oko 7000 posjetitelja iz cijele bivse SFRJ. 
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Gospođa Yu je za točno 1,892 milijuna eura kupila zgradu bivše političke škole u Kumrovcu i planira izgraditi veliki turistički kompleks čije bi središte bio lik Josipa Broza Tita (rođenog 1892. godine). Ako netko misli da je to vrhunac bizarnosti priče o stranim ulaganjima u zemlji čija se vlast, kad Kinezi odu, sva daje u izjednačavanje “totalitarnih sustava iz dvadesetog stoljeća”, neka promisli još jednom.

Naime, policija smatra, kako je doznao Novi list, da se obilježavanjem Dana mladosti u centru budućeg “Titolanda” financiranog kineskim kapitalom – vrijeđaju osjećaji branitelja i hrvatskog naroda, te zatražila da se na skupu ne ističu komunističke zastave, te zastave bivše Jugoslavije i Socijalističke Republike Hrvatske.

Ali to, naravno, nije sve.

Zastave

Za Roberta Šplajta, načelnika Kumrovca, općine koja se brendira sloganom “Najpoznatije selo na svijetu!”, priča o ovogodišnjoj policijskoj strogoći je “malo prenapuhana”. Šplajt, HNS-ovac koji je na posljednjim izborima pobijedio i jednog Broza (doduše, ovaj, Tomica Broz je bio kandidat HDZ-a pa je otpao već u prvom krugu), upozorava kako će osiguranje biti malo jače nego dosad, ali ne vidi ništa sporno u tome, jer će doći i malo više ljudi.

“Naravno da se slažem da se ne nose zastave bivše države, ne želimo odore JNA i slično”, veli Šplajt i objašnjava kako je krimen zastave SFRJ taj što je bila upotrijebljena u ratu protiv Hrvatske devedesetih. S našom konstatacijom da zastava SR Hrvatske (crven-bijeli-plavi sa zvijezdom umjesto šahovnice) sigurno nije korištena u agresiji na Hrvatsku, Šplajt se složio.

Tito je okej

I onda krenuo nabrajati što je sve – dobrodošlo. “Pionirske kape i marame, majice s likom Josipa Broza Tita i slično, to je sve okej”, kaže Šplajt koji u subotu na “Danu mladosti – radosti” u Kumrovcu očekuje dobar provod, radi kojeg im, uostalom, na ovakav događaj dolazi i dobar dio mladih. Šplajt ne vidi ništa neobično u tome da su na mjestu budućeg “Titolanda” nepoželjni neki od simbola socijalističkog sustava. “Ne, to nema nikakve veze, uopće nije povezano s kineskim ulaganjem”, kazao nam je općinski načelnik najpoznatijeg sela na svijetu.

Što će biti s nezgodnim zastavama i uniformama kad u Kumrovcu zaživi projekt kompanije Z-Run Well Ton Industry koju vodi Jiang Yu, pokazat će vrijeme. U međuvremenu, valja podsjetiti kako su i same moguće zabrane zastava sa zvijezdom petokrakom i sličnih simbola pravno prilično upitne.

Crvena zvijezda

Naime, po preporukama Vladinog Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, simboli antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu nisu sporni, iako su kompromitirani tijekom jugoslavenske komunističke vladavine. No, Vijeće smatra da ih se može zabraniti jedino ako se njihovom uporabom potiče na mržnju i nasilje. Nadalje, eventualna pravna ofenziva na simbole komunizma (koja se u nekim krugovima očekuje zbog strožeg stava austrijske policije prema ustaškim simbolima na Bleiburgu), dosta je riskantan posao.

Naime, po presudi Europskog suda za ljudska prava iz 2008. godine, crvena zvijezda se ne može tretirati isključivo kao simbol totalitarnog režima, a njeno isticanje je zaštićeno kao sloboda izražavanja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu