Malo smo pratili istupe ministara i izgleda da Vlada ima genijalnu novu PR strategiju; svi pričaju da nam je u biti super

Nakon premijera, i troje njegovih ministara snažno je sugeriralo da je samo percepcija loša

ZADNJA IZMJENA: lip 10, 2018
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Možda ste čitali, premijer je početkom tjedna posve ozbiljno izjavio kako u Hrvatskoj situacija uopće nije tako loša. Najveći je problem, smatra, u medijima koji šire pesimizam. Njegov istup danima je zabavljao društvene mreže, no čini nam se da nije bio nepromišljen nego da iza njega stoji osmišljena strategija.

Malo smo pratili istupe članova Vlade premijera Plenkovića i učinilo nam se da im je retorika ujednačena. Nakon njega, gotovo identične teze iznijelo je i troje ministara.

1. Ministrica Divjak je pokušala uvjeriti sve da nije odustala od kurikularne

Prvo je prije tjedan dana GOOG inicijativa prozvala ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da ništa ne radi po pitanju cjelovite kurikularne reforme iako se ranije dok nije bila ministrica snažno zalagala ta to.

Ona im je na to odgovorila kako nisu u pravu jer je izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u procedrui a tim se izmjenama prvi put spominju kurikularni dokumenti koji se trenutno razvijaju. “Za razliku od svih koji su o tome samo pričali, mi smo se prihvatili posla, osigurali sredstva i uvodimo promjene, danas u zbornice, a od jeseni u učionice”, poručila je ministrica i pozvala članove inicijative na “konstruktivnu razmjenu stavova i ideja.”

2. Premijer poručio medijima da ‘detaljnije prate što rade’

Direktna poruka o tome kako Vlada radi na reformama, ali mediji to baš ne prate stigla je ovoga tjedna od premijera Plenkovića. Poručio je onima koji kažu da se reforme ne provode da “malo detaljnije prate što rade”. Premijera su novinari pitali i da komentira kritike predsjednice koja u posljednje vrijeme dosta agilno napada vladu zbog neprovođenja reformi.

Plenković je na to rekao da se ne slaže s konstatacijom da se reforme ne provode te da takve paušalne ocjene nisu samo neargumentirane nego i loše djeluju na opću klimu u Hrvatskoj. “Kao prvo uopće se ne slažem s takvom konstatacijom. Vlada provodi niz aktivnosti. Neka ti koji to govore malo pogledaju temeljitije što je sve vlada uradila, u proteklih dvije godine koliko toga je provedeno”, kazao je premijer koji je bio u Münchenu.

3. Kuščević kaže da su reforme i rezultati dobro vidljivi

Ministar uprave i novi politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević ovoga se tjedna kao i njegov šef malo obrecnuo na predjedničine kritike Vladi. Rekao je da Grabar Kitarović nema pravo kada kritizira Vladu oko toga da reformi gotovo i nema. “Predsjednica nema pravo kada tvrdi da reformi nema, reformi ima, ova Vlada provodi reforme, te reforme su dobro prepoznate i rezultati su dobro vidljivi”, rekao je Kuščević novinarima u četvrtak prije početka Vladine sjednice.

Upitan kako to da predsjednica ne prepoznaje reforme, Kuščević je odgovorio kako “predsjednica uvijek želi više i svatko želi više, i mi želimo više i bolje, i upravo realizacijom nacionalnog programa reformi bit će još više i bolje”.

4. I ministrica Obuljen jučer je poručila da medijima projekti u kulturi nisu zanimljivi

Posljednja u ovotjednom nizu istupa s ciljem uvjeravanja da je zapravo problem u medijima, bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ona je na konferenciji “Business 2 Culture – financiranje kulture iz privatnih sektora” jučer ustvrdila da u Hrvatskoj ne nedostaje iznimno vrijednih i kreativnih projekata u kulturi, ali da nedostaje njihove vidljivosti u sadašnjem sustavu medijskog praćenja kulture te se može dobiti dojam da je kultura manje atraktivna za ulaganja.

Drugim riječima, da ih mediji dovoljno ne prate. Još je dodala i da se praćenje kulture zna svesti na to tko se pojavio na otvorenju izložbe pa stoga, smatra, nedostaje javne verifikacije napora koji se čine u kulturi.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program