Politika & Kriminal

Mama bolesne curice ne dopušta da je u Klaićevoj liječe kemoterapijom; privremeno joj je oduzeta roditeljska skrb

Liječnici iz Klaićeve su tražili pomoć ministarstva, majka je najavila tužbu protiv bolnice

28.11.2016., Zagreb - Klinika za djecje bolesti Zagreb. Voditelj Hitne kirurske sluzbe dr. med. Zoran Barcot specijalist djecje kirurgije. Odjel za opekline i plasticnu kirurgiju. 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Liječnici iz Klaićeve bolnice trenutno se suočavaju s golemim problemom u liječenju desetogodišnje djevojčice koja boluje od raka kostiju osteosarkoma. Kako piše Jutarnji list, majka male Lane ne želi im odobriti njezino liječenje koje podrazumijeva i kemoterapije. Doktori su se zato morali obratiti socijalnoj službi, a o svemu su obavijestili i nadležna ministarstva i pravobraniteljicu za djecu.

Kako kažu u razgovoru za Jutarnji, djevojčici je terapija potrebna odmah jer svako odugovlačenje smanjuje šansu za preživljavanje. Majci je zato privremeno oduzeta roditeljska skrb u dijelu koji se tiče liječenja djeteta. Postavljen je posebni skrbnik koji potpisuje dozvole za liječenje djeteta.

Država preuzima ulogu skrbnika

U ovakvim slučajevima kada majka odbija liječenja ili zahvate, država preuzima ulogu skrbnika jer se smatra da roditelj ne štiti najbolji djetetov interes. Djevojčica treba šest ciklusa kemoterapija prije operativnog zahvata u kojem će dobiti protezu. Zasad je prošla četiri ciklusa i sada bi se trebalo magnetskom rezonancom ustanoviti stanje što majka brani.

“Majka pak tvrdi da je kemoterapija otrov i zato je ne smijemo davati njezinoj kćeri. Magnetska rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dijete na liječenje u Tursku, no to se ne događa, čak poziva javno Torcidu i Bad Blue Boyse da krenu na bolnicu s pajserima i bokserima”, kažu liječnici za Jutarnji.

Majka najavila tužbu protiv bolnice

Međutim, majka poručuje kako ne želi kemoterapije jer smatra da se tako pogoršava stanje njezine kćeri. Najavila je i tužbu protiv bolnice.

“Postoje drugi načini liječenja, u ljekarnama postoje vitamini koji koštaju 100 eura i koji pomažu organizmu da sam ubija stanice raka. Ali moja kćer je maloljetna i ja sam nemoćna, ruke su mi vezane. Ne mogu poduzeti ništa. Da sam znala, nikad je ne bih dovela u bolnicu”, tvrdi majka za Jutarnji.

Akcija nije prijavljena u skladu sa zakonom

Za malu Lanu je, inače, ovog ljeta organizirana velika humanitarna akcija u kojoj se prikupljao novac za njezino liječenje. U humanitarnu akciju koja je organizirana na Facebooku uključio se veliki broj poznatih, među kojima i Lana Mihić, Ella Dvornik, a novac su donirali i nogometaši Dejan Lovren i Marcelo Brozović. Prikupljeno je, kako piše na Facebook stranici, 806.765,11 kuna, međutim akcija nije provedena sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći.

Prema Zakonu, svaka fizička i pravna osoba dužna je nadležnom uredu državne uprave predati zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju provođenja humanitarne akcije, a pozitivno rješenje o odobrenju sadrži evidencijsku oznaku i oznaku vrste akcije, njezin naziv i trajanje te poseban broj računa za humanitarnu akciju.

Majka, međutim, tvrdi kako novac ne troši nelegalno i kako nadležna tijela prate podizanje novca s obzirom na to da je prikupljen na posebnom računu. Kaže i kako će novac trošiti za liječenje svoje kćeri u Njemačkoj i Turskoj jer tamo neće biti izložena kemoterapijama.

Nastavite čitati