Politika & Kriminal

Manijaci koji su dronovima radili kaos na londonskom Gatwicku konačno su odustali; aerodrom od jutros opet radi

Policija i vojska još uvijek pokušavaju pronaći osumnjičene

Passengers stranded at Gatwick airport which has been closed after drones were spotted over the airfield last night and this morning., Image: 403673520, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
FOTO: Profimedia, Press Association

Aerodrom Gatwick u Londonu ponovno je otvoren u petak nakon što je saboter dronovima prelijetao aerodrom izbjegavajući policijske snajpere i vojsku, dok su na terminalu stotine tisuća putnika ostale zakinute za božićno putovanje.

Nakon jednog od najvećih prekida prometovanja na Gatwicku, drugom najprometnijem aerodromu u Velikoj Britaniji – najdužeg prekida od 2010. kad je vulkanski dim blokirao zračni promet – Gatwick je otvorio svoje piste za 700 zrakoplova koji po rasporedu uzlijeću u petak. Očekuju se još manja čekanja i zastoji.

“Pista na Gatwicku je dostupna za određen broj zrakoplova koji su planirani za dolazak ili odlazak”, stoji u priopćenju aerodroma.

Osumnjičeni još nije pronađen

Vojska i policijski snajperi bili su pozvani da ulove dronove, za koje se vjeruje da su industrijske proizvodnje, a koji su preletjeli aerodrom svaki put kada su ga pokušali otvoriti u četvrtak. I dalje je misterij što je motiviralo pilota dronova, ili više njih, dok policija napominje kako ništa nije upućivalo da se radi o terorizmu.

Glavni ravnatelj Gatwicka Chris Woodroofe rekao je kako osumnjičeni nije pronađen, ali da su mu dodatne sigurnosne mjere ulile povjerenje da može ponovno otvoriti aerodrom. Letovi su obustavljeni u srijedu oko 21 sat po GMT-u kada su dva drona nadlijetala aerodrom. Prekid prometa utjecao je na 120,000 putnika.

Česti incidenti s dronom

Nakon eksplozije prodaje dronova u svijetu, bespilotne letjelice postale su sve veća prijetnja aerodromima širom svijeta. U Velikoj Britaniji, broj bliskih susreta između dronova i zrakoplova utrostručio se između 2015. i 2017. godine, s 92 zabilježena incidenta prošle godine.

Upravljanje dronom u krugu jednog kilometra oko aerodroma kažnjivo je s pet godina zatvora. Dronovi su izazvali nezadovoljstvo na desetke tisuća putnika koji su zapeli na Gatwicku, uz mnoge koji su spavali na podu i one koji su tražili alternativne pravce do svojih odmarališta ili božićnih obiteljskih okupljanja.

Incident nije terorizam

Ministar prometa Chris Grayling ukinuo je noćna ograničenja na drugim aerodromima kako bi olakšao zakrčenost izazvanu preusmjerenim zrakoplovima. Glavni nadzornik policije Jason Tingley rekao je kako je “njihova procjena, na temelju informacija koje su dostupne, da ovo nije incident povezan s terorizmom”.

Čelnik tehnološke kompanije za zračni promet Richard Parker rekao je kako je ovo prvi put da je jedan veći aerodrom bio pogođen takvim kontinuiranim i namjernim upadom u svoj zračni prostor. “Napredno je, ne sa tehnološke strane, nego organizacijske. Počinitelji su napunili puno baterija, i dobro se skrivaju, vjerojatno vozeći se s jednog mjesta na drugo”, rekao je Parker za Reuters.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu