Politika & Kriminal

Manijaci koji su napali Srbe u kafiću u Uzdolju upravo su optuženi za zločin iz mržnje

Tužiteljstvo traži da im se produlji istražni zatvor, mogu dobiti do 3 godine

28.08.2019., Sibenik - Privodjenje osumnjicenih u policijsku postaju u Sibeniku. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu protiv 15 mlađih muškaraca koje se tereti da su u kafiću u Uzdolju 21. kolovoza ove godine premlatili goste srpske nacionalnosti. Svi su optuženi za nasilničko ponašanje, nanošnjenje ozljeda i oštećenje stvari, i to sve počinjeno iz mržnje.

Prema optužnici petnaestorica mladića dovezla su se automobilima do kafića Petko gdje su gosti gledali televizijski prijenos utakmice između nogometnih klubova iz Srbije i Švicarske. Igrali su Crvena Zvezda i Young Boysi.

U kafiću su se u trenutku napada nalazila i djeca

Oko 22.15 sati optuženi muškarci upali su u kafić kako bi se, tvrdi tužiteljstvo, obračunali s građanima srpske nacionalnosti, te navijačima Crvene Zvezde.

Svi su se prije toga maskirali fantomkama i maramama. Bili su naoružani raznim drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom. U kafiću su se, u trenutku kada su optuženici ušli, nalazili vlasnica i 18 gostiju, među kojima je bilo djece.

Napadači su ih počeli psovati, razbijajući inventar. Zatim su nasrnuli na goste, nanijevši nekima ozljede. Nakon svega vrlo brzo su pobjegli.

Za desetoricu traže produljenje istražnog zatvora

Naknadno je utvrđeno da je petero gostiju, od kojih i jedno dijete, lakše ozlijeđeno. Zadobili su razderotine, ogrebotine, oguljotine i krvne podljeve po glavama, rukama, nogama i leđima. U kafiću je pak napravljena šteta koju je vlasnica procijenila na oko 25 tisuća kuna.

Tužiteljstvo sada traži da se desetorici okrivljenika produlji istražni zatvor kako ne bi ponovili kazneno djelo. Prije mjesec i pol dana dio ih je bio pušten da se brane sa slobode, no vijeće Županijskog suda u Šibeniku ipak im je ponovno odredilo istražni zatvor. Poznato je da se većinom radi o pripadnicima Torcide. Prijete im kazne do tri godine zatvora.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu