Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Marić demantirao šefa Brodosplita: 'Nema dogovora s HBOR-om. Još ne znamo ni je li taj poslovni model održiv'

Debeljak se danas pohvalio se pronašlo rješenje s HBOR-om i da će problem biti riješen za tri mjeseca

11.03.2017., Zagreb - Ministar financija Zdravko Maric odrazao je konferenciju za medije ispred Ministarstva financija u povodu objave stabilnih izgleda za kreditni rejting Hrvatske od medjunarodne agencije Moody's. 
Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u subotu je demantirao izjavu predsjednika Uprave Brodosplita Tomislava Debeljaka da se pronašlo rješenje za Brodosplit, pri čemu je Marić poručio da su razgovori u tijeku, a da je situacija vrlo složena. “Nažalost moram reći da nije nikakav dogovor postignut, to moram demantirati. Razgovori su u tijeku”, rekao je Marić ispred Ministarstva financija.

Istaknuo je da je cijela situacija vrlo složena, a da se u proteklih nekoliko dana i tjedana dodatno usložila, što se odnosi na otvaranja predstečajnih nagodbi, koje impliciraju i dodatnu proceduralnu, “ali prije svega vremensku komponentu u smislu odobravanja i režima državnih potpora”.

‘Ne znamo je li taj poslovni model održiv’

S druge strane, rekao je Marić, u Ministarstvu financija se proteklih dana analizira i zahtjev za protestirano jamstvo, dakle njegova tehnička, pravna i financijska opravdanost.

“To je jedan novi moment koji uzimamo u obzir. Na tom tragu su i naši razgovori i suradnja s HBOR-om, koji je tu uvijek na dispoziciji. Meni je žao kad se iz određenih razgovora, postavljenih pitanja, dobivenih odgovora vuku ovakve vrste zaključaka”, izjavio je Marić.

Kazao je i da ne želi govoriti o tome je li situacija bliža ili dalja od dogovora, jer je jako još puno toga otvoreno da bi se mogao prejudicirati ishod, no i apostrofirao da se od prvog dana problemu nisu okrenula leđa. “U konačnici, mi još uvijek nemamo jasnu sliku svih elemenata koji bi nam trebali pomoći da vidimo je li taj poslovni model kao takav održiv”, izjavio je Marić.

HBOR izložen pritisku

Dodao je da HBOR vrlo odgovorno pristupa svom poslu te mu je stoga i žao da je izložen “takvim vrstama pritiska”, a samo zato jer pokazuje dobru volju.

Predsjednik Uprave DIV Grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak izjavio je jutros za N1 televiziju da se pronašlo rješenje i da će problem Brodosplita biti riješen za tri mjeseca. “Prije dva dana smo imali u HBOR-u sastanak, slavodobitno smo riješili problem, da kažemo svima skupa da će problem biti riješen za tri mjeseca”, izjavio je Debeljak.

Brodosplit je krajem ožujka izvijestio da mu je trenutno blokirano 60 milijuna eura, zbog financiranja gradnje dva broda sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu.