Politika & Kriminal

Marić je gotov. Možda se sad važno prisjetiti priče kako je uopće postao ministar

Ministar državne imovine evidentno je na odlasku iz Vlade. Prisjetili smo se političke drame koja je pratila njegov ulazak

20.12.2017., Drzavna rezidencija, Zagreb -  U prigodi bozicnih blagdana, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejcinovic Buric uprilicili su svecano primanje za predstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj. Goran Maric. 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Dok i politički kuloari i valjda svi novinari u državi bjesomučno nagađaju tko bi mogao biti zahvaćen rekonstrukcijom Vlade, oko jednog imena sve je manje upitnika. Priče o potezima i aferama Gorana Marića zaredale su po medijima kuščevićevskom brzinom i čini se da je ministar državne imovine na izlaznim vratima Banskih dvora, odnosno da je sigurna oklada za mjesto u kućici “otišli” kad se ovog srpnja odradi Plenkovićevo “osvježenje” Vlade.

Stoga je vrlo zanimljivo podsjetiti se pravog političkog trilera koji je prethodio njegovom ulasku u Banske dvore. Marić je, brujali su kuloari u listopadu 2016. godine, kad je Andrej Plenković entuzijastično sastavljao svoju Vladu 1.0 – onu s Mostom – bio u igri za nekoliko ministarstava. Njegova ambicija bilo je ministarstvo gospodarstva, no ono je pripalo Martini Dalić, čiji je liberalniji stav prema ekonomiji očito više odgovarao premijeru. Zatim se pričalo da je Goranu Mariću, čovjeka za kojeg se isticalo da je pravi, stranački kadar i da je, uostalom, sjajno odradio pregovore s Mostom, ponuđeno Ministarstvo rada i socijalne politike. Tu ponudu je Marić – a i dalje smo na tragu neslužbenih informacija – odbio. Za to ministarstvo nije bio zainteresiran.

Plenkoviću ni u primisli

Četrnaestog listopada Sabor je izglasao izmjene Zakona o Vladi kojem je broj ministarstava u odnosu na prethodnu ekipu, onu Tihomira Oreškovića (sjeća li se itko još “Tim’s teama” koji nije potrajao ni šest mjeseci?), smanjen s 20 na 19 resora. Ministarstvo državne imovine tad se još nije spominjalo, štoviše, Ured za upravljanje državnom imovinom postao je Središnji državni ured, dakle, Plenkoviću formiranje takvog ministarstva još 14. listopada nije bilo ni u primisli.

Kad je već izgledalo da će Goran Marić ostati bez mjesta u Vladi, 18. listopada održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, nakon koje je Plenković predstavio ministre iz kvote HDZ-a. Iznenađenje na toj listi bio je upravo Goran Marić, ali i resor koji je dobio. Odnosno, koji nije dobio.

Marić je predstavljen kao budući ministar bez portfelja.

Čovjek koji je uvjerio Mostovce

Dan poslije, u Saboru, izglasana je Plenkovićeva Vlada (ona 1.0, s Mostom). Premijer je za Marića u parlamentu kazao da će se baviti “koordinacijom rada središnjih državnih ureda, agencija i fondova”, a bliski suradnici premijera novinarima su tvrdili da je to sve i da za Marića neće biti formirano posebno ministarstvo.

Marić nije bio impresioniran. “Promijenit će se Zakon o Vladi i u hodu biti ustrojeno odgovarajuće ministarstvo”, izjavio je samouvjereno istog dana. A onda uslijedila je omanja politička drama. Marića je javno podupirao Most, uz danas urnebesno zabavnu argumentaciju. “On je odradio lavovski dio oko pregovora, on nas je uvjerio da možemo vjerovati sadašnjem HDZ-u”, kazao je sugovornik iz vrha Mosta za Novi list koji je izišao 21. listopada 2016. godine.

‘Nema slučaja Marić’

Narednih dana, krugovi bliski Mariću su, pak, novinarima poručivali kako će on ili dobiti pravo ministarstvo ili se vratiti u Sabor kao zastupnik. Štoviše, u ponedjeljak 24. listopada, počelo se pričati kako je Marić spreman na taj potez već do kraja tog tjedna. Stvar se već medijski titulirala kao prva kriza Plenkovićeve Vlade.

U utorak, 25. listopada, kriza je razriješena i objavljena je odluka da će Vlada dobiti 20. ministarstvo, ono državne imovine, a Plenković je novinarima tvrdio da “nema slučaja Marić”.

Nepune tri godine kasnije, teško da će se opet čuti takva konstatacija. Čini se da je Goran Marić na dosta izvjesnom putu napuštanja Vlade Andreja Plenkovića, istom onom kojim je već prošla stranka koju je baš Marić uvjerio da “može vjerovati sadašnjem HDZ-u”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu